"Топлофикация София" получи глоба от 340 хил. лева

Според КЗК дружеството е попречило на свой конкурент да навлезе на пазара за дялово разпределение

124 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Комисията за защита на конкуренцията санкционира "Топлофикация София" ЕАД за злоупотреба с господстващо положение, съобщиха от комисията.

Искането е подадено от „ПМУ Инженеринг” ООД, конкурент на "Топлофикация София" за предоставяне на услугата дялово разпределение на топлинна енергия.

В продължение на 3 месеца (от декември 2011 г. -до март 2012 г.) "Топлофикация" умишлено е забавила  навлизането на пазара на своя нов конкурент, като през този период топлопреносното предприятие е отказало да сключи договор с “ПМУ Инженеринг” ООД за извършване на услугата. Междувременно обаче дружеството е предприело действия за привличане на клиентите на своя конкурент и за придобиване на права за работа със съответния модел уреди.

В писма до потребителите, в които предлага услугите си,  „Топлофикация София” не ги информира, че е необходимо да сменят уредите си „Минол Местехник“, които единствено “ПМУ Инженеринг” ООД може да отчита, с нови - „Сименс“ или „Сенсус“, в случай на избора му за топлинен счетоводител.

От антимонополния орган считат, че с това си поведение на пазара дружеството "може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите, като възпрепятства навлизането на нов конкурент на пазара за дялово разпределение на топлинна енергия".

За нарушението "Топлофикация - София" ще получи имуществена санкция в размер на 338 хиляди лева. Тя е формирана въз основа на приходите й от дялово разпределение на топлинна енергия за 2011 г.

Подкрепи Economic.bg