Тревожни данни за българската икономика

За първи път от края на 2009 г. производствените цени намаляват

3596 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

За първи път от края на 2009 г. цените, на които производителите пласират своята продукция на вътрешния пазар, падат. Изнесените днес от Националния статистически институт (НСИ) данни показват, че се наблюдава производствена дефлация от 1.4% през април. Данните са изключително тревожни, тъй като показват намалено търсене и ниска икономическа активност.

Цените на едро са първият индикатор за потребителската инфлация, данни за която ще бъдат изнесени след две седмици. Очакванията са цените на дребно през май да отчетат ръст, но той да бъде рекордно малък. През април годишната инфлация беше  2% - най-ниското ниво за изминалата една година.

Най-много цените на едро падат при добивната промишленост - 8%. Поевтиняването се дължи основно на срива на цените при добив на метални руди - 12% спрямо същия месец на миналата година. При производството на въглища цените падат с 3.9%, а при добива на неметални руди има ръст от 1.9%.

В преработващата промишленост спадът в цените е по-умерен - 1.3%. Той обаче е най-големият за последните четири години, а тенденцията за поевтиняване започна през март. От статистиката се вижда, че стоките от първа необходимост растат значително, докато дълготрайните продукти поевтиняват значително. Така например храните са поскъпнали с 6.2% за година, напитките с 5.5%, кожените изделия - с 9.2%, химичните продукти - с 4.9% и облеклата - с 3.6%.

Подкрепи Economic.bg