Василев: Нека развиваме медицински туризъм

Енергийният пазар трябва да се преструктурира така, че да няма повишение на цената на тока, коментира икономическият министър

120 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

България трябва да намери своята ниша на световния пазар и да се позиционира икономически. Една такава възможност е развиването на медицински туризъм - пенсионери от развитите страни да се лекуват в наши балнеоложки центрове. Това заяви в ефира на БНТ 1 служебният икономически министър Асен Василев.

„България от една страна има много мощности за произвеждане на електричество, от друга страна договорите са направени така, че първо трябва да бъде изкупувана цялото количество скъпа електроенергия“, коментира Асен Василев.

Служебният министър отбеляза, че, според него, в енергетиката е имало кражби. Той заяви, че не очаква фалит на Националната електрическа компания (НЕК).

„Ние започнахме да въвеждаме либерализирания пазар. Казах на всички хора в системата, че ако аз си свърша добре работата, ще има много недоволни. Проблемът на енергетиката ни е, че тя е била управлявана политически, а не икономически. Първото нещо, което ние направихме, беше да кажем, че започваме да спазваме закона такъв, какъвто е“, посочи Василев.

Подкрепи Economic.bg