Visa и MasterCard остават в Русия

Очаква се споразумение между правителството и двете компании до дни

Автор: Стилиян Гребеничарски

Visa и MasterCard ще продължат да оперират в Руската федерация, след като местното правителство се отказа да налага глоби на двете компании в отговор на американските санкции, информира Bloomberg.

Представители на Visa и MasterCard се срещнаха с представители на управляващите, включително първият вицепремиер Игор Шувалов. След срещата директорът на Visa за Русия Андрю Торе изказа позитивна нагласа за намиране на решение между двете страни.

Русия ще обмисли отново намерението си да изиска плащане от двете компании на стойност няколкостотин милиона долара. На карта са заложени общи печалби за над 400 млн. долара и позиции в пазар, който бързо преминава от плащания в брой към електронни транзакции.

Visa и MasterCard обявиха, че делът на руския пазар в печалбата им за миналата година е около 2% - 167 млн. долара за MasterCard и 236 млн.долара за Visa. Двата оператора държат приблизително 95% от местния пазар на електронни разплащания. Все още над 80% от разплащанията в Русия са в брой, което говори за сериозен потенциал за развитие.

Поради наложените санкции от Вашингтон, двата платежни оператора обслужването на четири руски банки. В отговор, Русия прие закон, с който създава собствена платежна система, налага глоби за отказ от обслужване на банки и изисква депозит от компаниите в централната банка.

Все още няма писмено споразумение, но очакванията са, че то е въпрос на време.

Коментари: 0