Вълканов: Трябва да се съобразяват с големите компании

Ръстът на икономиката идва именно от такива дружества, заяви бизнесменът

"В България има 10-15 големи компании, които осигуряват работа на много хора. Време е да свикнем с идеята, че всички трябва да се съобразяват с тях". Това заяви в предаването "Тази неделя" по bTV бизнесменът Николай Вълканов, който наскоро изкупи дълговете на Валентин Захариев и така придоби концесията над ГОРУБСО – Мадан.

Според бизнесмена, въпреки че държавата се хвали с бюджетна дисциплини, трябва да има и ръст, който идва именно от такива компании.

Николай Вълканов се похвали, че през последните три години не е имал проблеми с държавата, което се дължи на точността му. "Винаги съм си плащал данъците, заплатите на хората, осигуровките. Да не изпаднеш в ситуация, в която правителството може да те упрекне за нещо", заяви Вълканов. "Никой от това правителство до момента не ми е искал услуги", допълни той.

Що се отнася до преговорите за ГОРУБСО – Мадан, Вълканов подчерта, че участието на премиера и енергийния министър в тях е било само да координират процеса, за да се случат нещата по-бързо.

"Държавата също има интерес това предприятие да работи, защото тя е собственик на благата, ние получаваме само концесии, а държавата получава пари от тези концесии", поясни бизнесменът.

Като най-голям капитал на дружеството, с годишен оборот от 100 милиона лева, Вълканов определи човешкия капитал. "Всички специалисти по подземен добив на руди са при нас. Ако нямаш инженери, миньори и всякакви специалисти, не можеш да работиш", коментира Вълканов.

"Язовир "Тунджа" е нужен и на България, и на Турция", каза бизнесменът. По думите му Турция е готова да плаща тази вода и България да печели всяка година 14 милиона евро от продажбата на вода и 2 милиона от електроенергия.

Коментари: 0