Взимат лиценза на ЧЕЗ до края на деня (обновена)

И трите ЕРП-та вече отнесоха глоби

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Лицензът за дейност на електроразпределителното дружество ЧЕЗ ще бъде отнет до края на деня. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов на извънредна пресконференция. Според него за това говорят известните нарушение от назначените проверки на компанията.

Премиерът уточни, че и на трите електроразпределителни дружества (ЕРП) са наложени глоби.

От органа, който контролира дейността на ЕРП-тата - Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) минути преди премиерът да обяви глобите, поясниха, че са написали по 4 акта на електроразпределителни дружества EVN и ЧЕЗ, но вътрешната проверка продължава и вече са намерени още нарушения на лицензионните договори.

"Нарушенията са свързани с непредоставяне на договорите за обществените поръчки на ДКЕВР при определянето на цените на електроенергията. Освен това дружествата не са предоставили информация за свързаните лица, с които са сключвани договори", каза Иванова.

Максималната санкция, която могат да отнесат ЕРП-тата е 1 млн. лв. Тя обаче може да се обжалва.

Договорите на държавата с тецовете "Марица изток 1" и "Марица изток 3", както и с трите ЕРП-та - EVN, ЧЕЗ и "Енерго-Про" ще бъдат разсекретени, обяви от своя страна Яне Янев, който оглавява Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Подкрепи Economic.bg