Закон ще регулира доставките на храни

Всички търговци, които искат да продават онлайн трябва да се регистрират, предвиждат промените

4013 ~ 1 мин. четене

С промени в Закона за храните ще се ще се регулират доставките на храна по домовете. Измененията се подготвят за първи път, като целта е да се регламентира интернет търговията с храна.

Промените все още се дискутират, но в тях се предвижда всички интернет сайтове на заведения да бъдат регистрирани. Разносът на храна до вкъщи вече няма да става от леки коли, защото могат да замърсят храната или да я направят негодна, заради неправилно съхранение, информира bTV.

Всички търговци, които искат да продават онлайн трябва да се регистрират - на името на магазина или заведението, което предлага храната. От Българска агенция по безопасност на храните признаха, че има пропуски и за някои сайтове няма разписан регламент.

Новият Закон за храните затяга контрола и при доставките на поръчаната храна. Масово транспорта се извършва с леки коли, които според ветеринарните инспектори обаче крият рискове. Според бизнеса обаче този превоз е сигурен, защото се използват термочанти и специални опаковки, които съхраняват храните.

Всички тези промени в Закона за храните ще се подлагат на обществено обсъждане и текстовете могат да бъдат пренаписани.

Подкрепи Economic.bg