Заплахата от Samsung засилва песимизма за акциите на Apple

По-рано тази година анализаторите се надпреварваха с оптимистични прогнози, а най-смелите очаквания бяха за цена на книжата от 1000 долара

Дори и най-големите оптимисти на Wall Street за бъдещата цена на акциите на технологичния гигант Apple Inc вече са по-скоро с мечи настроения за движението на книжата. Опасенията на анализаторите са, че празничните продажби на iPhone са слаби, а Apple се нуждае от нови революционни продукти, за да отблъсне съперниците си Google Inc и Samsung Electronics Co, пише Bloomberg.

Още поне петима анализатори са намалили целите за цените на акциите на Apple от 16 декември досега, тъй като според тях продажбите на iPhone и iPad няма да достигнат очакваните. Тези два продукта на базираната в Купертино, Калифорния компания са основните източници на приходи и печалба. Всяко забавяне в търсенето им не предвещава нищо добро за бъдещия растеж на Apple.

Новите доклади на Citigroup Inc, Pacific Crest Securities, Mizuho Securities USA, BMO Capital Markets и Canaccord Genuity вещаят обрат на досегашните очаквания. По-рано тази година анализаторите се надпреварваха с оптимистични  прогнози, а най-смелите очаквания бяха за цена на акциите от 1000 долара. Вместо това обаче книжата се сринаха с над 25% от рекордните нива през септември на фона на спекулациите, че пазарът вече е наситен от смартфоните iPhone. Това оказва натиск върху главния изпълнителен директор на корпорацията Тим Кук да работи за пускането на нов продуктов хит. "Apple е подложена на голям натиск да пусне на пазара нови "магически" устройства - нещо, което напоследък не се случва", коментират анализатори.

В ранната търговия в Ню Йорк книжата на Apple се повишиха с 1.1% до 524.58 долара за акция. Въпреки спада от септември насам книжата на технологичната корпорация са с 28 цента над нивата си от началото на годината, без да се брой днешната сесия.

Коментари: 0