Защо той няма да влезе в затвора

По правилата на италианската съдебна система, Берлускони скоро няма да се озове зад решетките

Автор: Мария Владимирова

Най-важното нещо, което трябва да се знае за присъдата на Силвио Берлускони от 26 октомври е, че това не е първия път, в който бившият италиански премиер е осъден да лежи в затвор. В 20-годишната му битка със съдебната система, медийният магнат е признаван за виновен три пъти, по обвинения, вариращи от лъжесвидетелстване до незаконно финансиране на политическа партия и даване на подкуп на служител на данъчната полиция. Във всички тези случаи той е успявал да изработи системата така, че обвиненията срещу му са били или отменяни,  или са отпадали.

Сега съществуват някакви основания да се подозира, че този път нещата ще се развият по-различно. "Когато хората по света научиха новината, че Берлускони е бил признат за виновен и осъден на четири години затвор, те си представиха как една полицейска кола вече дебне зад ъгъла, готова да го отведе Берлускони директно в затвора" - казва Александър Стил, автор на биографична книга за бившия италианския премиер пред сп. Time. - "Но, ако поне малко сте запознат с италианската правосъдна система, ще знаете, че вероятността Берлускони скоро да отиде в затвора е много малка, ако не и никаква".

На 24 октомври Берлускони, заедно с трима други обвиняеми по делото, беше осъден за това, че през офшорни компании е купувал права за американски филми и ги е препродавал на собствената си медийна империя, източвайки печалбите от сделките в "черен"фонд. Разликата между реалната и надутата цена се превеждала в банковите сметки в Швейцария и на Бахамските острови. Дългогодишният му бизнес партньор - Феделе Конфалониери и още двама от обвиняемите се измъкнаха от скандалното дело "Медиасет" с оправдателни присъди.

Бившият министър-председател получава най-дългата присъда - от четири години...впоследствие  намалена до една година заради амнистия - оставена вратичка в закона от управлението на самия Берлускони.  Освен наказанието лишаване от свобода, съдът забрани на бившия премиер да заема обществени постове в следващите три години.

Наказанията обаче няма да влязат в сила, докато Берлускони не изчерпа всички свои жалби по процеса, което означава, че той може да се точи с години. Междувременно, в Италия времето до давността на обвиненията по делото тиктака. За някои от тях  часовникът вече е спрял. Малцина са тези, които вярват, че ще се стигне до окончателното съдебно решение преди давността на  останалите обвинения по делото да изтече. Само част от присъдата му може да влезе в сила веднага и тя е за изплащането на иск за обезщетение за нанесени вреди в размер на 10 милиона евро, които трябва да бъдат платени в данъчната агенция на Италия.

След като получи присъдата си преди няколко дни, Берлускони отново провокира всички свои съюзници и врагове като обяви намерението си да се върне на политическата сцена. Чувствам се длъжен да остана в полето на политиката заради реформата в правосъдието, за да не се случва и на други граждани това, което стана с мен," заяви Берлускони пред една от своите телевизии. На пресконференция Силвио Берлускони обвини европейските лидери в "заговор" срещу него. "С усмивка на уста, Ангела Меркел и Никола Саркози се опитваха да дискредитират моя политически имидж на световната сцена," заяви Берлускони и допълни, че подал оставката си най-вече заради интересите на Италия.

Коментари: 0