Застраховани са само 8,5% от жилищата

До 1997 година застраховката за всички видове имущество беше задължителна

Според националната статистика, жилищата у нас са над 3,880 млн. По данни на Комисията за финансов надзор, при доброволния характер на застраховката сега само 8,5% от общия брой на домовете са застраховани срещу земетресение, съобщи бТВ.

Според застрахователите, броят на регистрираните автомобили е приблизително равен на броя на жилищата – 3,2 млн. Така както си застраховаме автомобилите, така да имаме ангажимент да застраховаме и жилищата си – за това призова днес министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Въпреки че постави темата за задължително застраховане и на частните сгради, министър Лиляна Павлова даде да се разбере, че конкретен проект за промяна в законодателството все още няма, а дискусията предстои.

Темата за задължителната застраховка изплува след всяко голямо наводнение или земен трус. Всеки път, когато се окаже, че нищожна част от потърпевшите имат застраховка се напомня, че до 1997 година застраховката за всички видове имущество е била задължителна. Тогава сумите са се събирали чрез данъчните служби заедно с налозите. Застрахователите остават с разнопосочни мнения по въпроса.

„Аз персонално не приемам задължителното застраховане като решение, което би покрило обезпечението в случай на земетресение. По простата причина, че това е нарушение на принципите на доброволността на застраховането, по отношение на принципите на свободния пазар на предлагането на застраховки”, коментира застрахователят Орлин Пенев.

„Така както си застраховаме автомобилите, би трябвало да се създаде механизъм, без да нарушаваме конституцията и правото на частна собственост, но всеки трябва да има ангажимент да застрахова своето жилище”, смята обаче Лиляна Павлова.

В застрахователния бранш са скептични към прогнозите, че въвеждането на застраховката за земетресение като задължителна ще свали значително цената на имуществените полици.

„Колкото намаляха цените по Гражданската отговорност , толкова ще се намалят и цените на имущественото застраховане. Това не е да продаваме картофи на пазара. Цената се определя от оценката на риска”, смята Орлин Павлов.

В момента цената на доброволната застраховка в случай на трус зависи от близостта на района до земетръсна зона.

Коментари: 0