Зелени: 4 правителства бранили Иво Прокопиев

Група партии представиха връзките на крупни бизнесмени с властта в последните години

332 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Зелените партии обявиха имената на министрите, които са дали възможност на „олигарха" Иво Прокопиев и групата фирми, в които той е мажоритарен собственик, да ощетят държавата с десетки милиони лева чрез укриване на данъци, незаплащани реални концесионни такси, замърсяване на околната среда, разрушаване на археологически паметници на културата и други нарушения.

„Разполагаме с неопровержими доказателства, че от 2000 г. насам, минавайки през кръга Агнешки главички на Иван Костов, през министъра на икономиката Лидия Шулева от правителството на НДСВ, през правителството на Тройната коалиция с депутата Петър Курумбашев и експрезидента Георги  Първанов и стигайки до трима сегашни министри, единият от които освободения вече Трайчо Трайков, са подкрепяли по различен начин грабежа. Следващите са финансовият министър Симеон Дянков и министърът на околната среда Нона Караджова, които чрез действия и бездействия прикриваха нарушенията на Прокопиев и неговата компания. Това заяви Емил Георгиев от ПК Екогласност на пресконференция по темата.

Констатира се абсолютен монопол върху производството на обогатен каолин, избелен каолин за хартиената промишленост, шамот, кварцови пясъци за леярската и стъкларската промишлености , пясък за водни филтри, сухи пясъци, в следствие  5-те концесиите, дадени на „Каолин”АД, в която Прокопиев притежава мажоритарен дял. Това противоречи на нормативите на ЕС. В момента няма нито една концесия за добив на кварц каолинови суровини, предоставена на друго търговско дружество, се казва в констатации на Асоциацията „Подземни богатства”. Нейните експерти съобщават, че има значителен брой закононарушения при изпълнението на договора с МОСВ. 

25 млн.лв. от печалбата си, укрили от Каолин АД само за 2009 г. , 95, 8 млрд.лв. са недекларираните приходи от добита суровина  за периода от 2005 до 2009 г.

Втора година над 2000 жители на Меричлери пият вода от водоноски. Причината е концесия за добив на варовик, дадена на „Каолин”АД . Питейната вода на селището е замърсена с арсен, 6 пъти над допустимите норми. Заради няколко пъти по-интензивните взривни дейности в сравнение с декларираните инвестиционни намерения, земните пластове се разместили и водата се  замърсила. Кратери 100 на 100 метра и лунен пейзаж е създал в района на находището  край Меричлери концесионерът, каза председателят на „Екогласност”.  6  археологически обекта – могили от римо-тракийската епоха попадат в обхвата на концесията – една е унищожена, а втора е на 5 метра от 20 метра високия скат на кариерата.

Зелените партии ще обявят документи, уличаващи министрите, лобирали и създаващи благоприятна среда за  беззаконията на Христо Ковачки, Людмил Стойков и други олигарси, на поредица от пресконференции.  

Последният сигнал е за Мина „Бели брег”, дадена на концесия на Христо Ковачки. Взривните работи на откритата мина са навлезли в първа защитна зона на вододайния източник, от който пият жителите на Драгоман.

Подкрепи Economic.bg