2018-а е била най-горещата за океаните

Учените предупреждават за редица негативни въздействия от това

2018-а е била най-горещата за океаните

Снимка: Pixabay

Миналата година е била най-горещата за океаните на планетата, откакто се прави отчитане през 1958 г., според международен екип от учени, които следят данните. Техните открития бяха публикувани в сряда в научното списание Advances in Atmospheric Sciences, съобщава CNN.

2018-а подобрява предишния рекорд, поставен само година по-рано, през 2017-а. Така най-топлите пет години за океаните са последните пет.

Миналата година продължава удивителната тенденция на глобално затопляне на океана, което е пряк резултат от затоплянето на планетата от хората, казват авторите на изследването.

Същата група учени публикува миналата седмица проучване, което показва, че океаните се затоплят по-бързо, отколкото учените смятат, чрез поглъщане на повече топлина, отколкото е било известно преди. 

Това ще доведе до шесткратно увеличение на затоплянето на океана до 2081-2100 г. в сравнение с последните 60 години. По-топлите океани водят до различни проблеми, като повишаване на морското равнище, по-интензивни бури с по-тежки валежи, избелване на корали и топене на полярния лед.

Въздействията от затоплянето на океаните бяха ясно видими през изминалата година, според авторите на изследването.

Добавената топлина доведе до повишаване на средното морско равнище в световен мащаб с 29,5 милиметра над средното за периода 1981-2010 г., което бе най-голямото наблюдавано досега. 

Повишаването на морското равнище прави крайбрежните общности по-податливи на бурите, ерозията на крайбрежието и проникването на сладка вода в солената вода.

През 2018 г. по-топлата вода е подхранила редица големи урагани и тайфуни по света, включително ураганите Майкъл и Флорънс, които донесоха опустошителни наводнения в югоизточните щати на САЩ и супер тайфуна Мангхут, най-силната буря на годината, която причини големи щети на Филипините и Хонконг, твърдят учените.

Други въздействия от по-топлите океани включват избелване и смърт на кораловите рифове, които са били значителни през последните години в Големия бариерен риф в Австралия.

Топенето на морския лед и ледените шапки са друг продукт на добавената топлина в океаните и също може да доведе до повишаване на морското равнище, тъй като земният лед се влива в океана. 

Несвързано проучване, публикувано по-рано тази седмица, установи, че по-топлите океански температури топят антарктическия лед с бързо ускоряващ се темп.
Коментари: 0