AIDAnova - круизен кораб от ново поколение

337-метровият лайнер се движи изцяло на природен газ и скоро ще отплава за първи път

AIDAnova - круизен кораб от ново поколение

Снимка: Meyer Werf

Първият в света круизен кораб, задвижван от втечнен природен газ (ВПГ) – AIDAnova, е почти готов за първия си маршрут.

Късно вечерта на 22 август лайнерът излезе от корабостроителницата Meyer Werft в Папенбург, Германия и сега по него остава да се правят само довършителни работи, както и отново да се провери сигурността му.

Корабът AIDAnova е дълъг 337 метра и има повече от 2.6 хиляди каюти в 20 различни варианта, съобщава Deutsche Welle. Освен втечнен природен газ, корабът ще може да използва и дизелово гориво при необходимост. 

С концепцията за "Зеленото корабоплаване" Aida Cruises ще може да експлоатира новото поколение плавателни съдове от 2018. Круизният кораб ще тръгне на първото си плаване на 2 декември тази година от Хамбург.

Операторът на круизни кораби поръча изграждането на три такива кораба, които ще използват за гориво втечнен природен газ. Според компанията в проекта са инвестирани повече от 3 милиарда евро.

Междувременно Германският съюз за опазване на природата (Nabu) е загрижен за замърсяването на въздуха, дължащо се на развитието на круизния туризъм.

ВПГ се счита за по-малко вреден за околната среда, отколкото дизеловото гориво. Въпреки това, по-нататъшен напредък в областта на политиката за климата "не само по въпроса за поддържането на чистотата на атмосферата", това ще бъде възможно, ако газът ще бъде произведен от възобновяеми източници, каза експертът Nabu Дитмар Oliger.

Организацията е възмутена, че през 2018 г. на пазара все още се представят кораби, използващи "тежко" гориво и така не се използват ефективни технологии за решаване на проблема с вредните газове.

Круизният туризъм се развива динамично, заради което "населението на големите европейски пристанищни градове е много засегнато от прекомерното замърсяване на въздуха", отбелязва Nabu. Съюзът призовава да се забрани влизането на "мръсните кораби" в европейските пристанища. Според експертите на организацията това ще позволи "до известна степен да се преодолее заплахата за здравето на местните жители и чувствителните екосистеми".

Коментари: 0