АИКБ поиска 150 млн. лв. от държавния бюджет за фирми с голям спад на приходите

Според бизнес организацията редица фирми отчитат огромен спад на приходите си и да не са затворени със заповед

АИКБ поиска 150 млн. лв. от държавния бюджет за фирми с голям спад на приходите

Снимка: Economic.bg/Архив

452 ~ 2 мин. четене

Тъй като основната част от грантовете за бизнеса са евросредства, а процедурата по одобрението и изплащането им е бавна, от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настояват за нова икономическа мярка с пари от държавния бюджет. Според организацията редица дейности отчитат огромен спад на приходите от продажби, дори и да не са затворени със заповедта на здравния министър. За пример са дадени авиацията и търговските обекти, тясно свързани с туризма и хотелите.

Бюджет 2020

За тези бизнес дейности АИКБ предлага мярка с бюджет от 150 млн. лв. от държавата. Средствата пък следва да се изплащат към фирмите със спад от около и над 40-45% за последното тримесечие на годината спрямо същия период на 2019 г., а целта им да бъде заплащане на непокрити фиксирани разходи.

Според Асоциацията спадът в приходите при гражданската авиация спрямо 2019 г. вече достига 80-85%, а постоянните разходи на засегнатите фирми се запазват, докато експлоатационните - тези при изпълнението на полети - дори се увеличават, за да се снижи рискът от заразяване в самолетите. Само преди дни от Асоциацията на българските авиационни компании също излязоха с молба за допълнителна подкрепа под формата на грантове.

Ситуацията, в която са авиокомпаниите, е сходна с тази на фирмите, чиято дейност е затворена. Това е така, защото пътниците по редовни линии са на критичния минимум, а чартъри почти няма. В подобна ситуация са и търговските обекти, тясно свързани с туризма, а и хотелите“, се казва в позицията на АИКБ.

Организацията е на мнение, че спадът на приходите от продажби е много по-обективен критерий от това дали дейност на предприятие е преустановена с акт на държавен орган, тъй като същото предприятие може да извършва и други дейности, които не са спрени и чрез тях да има по-малък и дори никакъв спад на приходите.

От АИКБ допълват още, че сумата от 150 млн. лв. за затруднените фирми е напълно по възможностите на бюджета предвид неговата балансираност допреди няколко дни и планирания 5-милиарден дефицит за след няколко дни.

Припомняме, че според консолидираната фискална програма бюджетът е на минус с едва 183 млн. лв. към края на ноември. Cпopeд aĸтyaлизиpaнaтa бюджeтнa пpoгнoзa зa 2020 г. общите paзxoди мoгaт дa дocтигнaт 47.92 млpд. лв., a мeceц пpeди ĸpaя нa ĸaлeндapнaтa гoдинa ca пoxapчeни 39.9 млpд. лв. Към това трябва да се добави планирания дефицит от 5 млрд. лв., с което в ръцете на властта остава внушителната сума за похарчване през декември.

Подкрепи Economic.bg