Алтруист на правилното място
Александър и Радослав Ризови развиват своя семеен бизнес по нова концепция

© ECONOMIC.BG / Красимир Свраков
Алтруист е малко позната дума. За добрината вече по-рядко се говори и тя сякаш остава в представите от миналото. Според тълковния речник алтруистът е готов безкористно да действа в полза на другите. Има ли такива хора днес?
Когато двамата братя Александър и Радослав Ризови намират новото място за семейната кафетерия, те спонтанно избират това име - защото в основата на тяхната концепция е първо да дадат качествен продукт на хората, след което да търсят отговор как точно бизнесът да се монетизира по начин, който позволява да съществуват.
Път
„Алтруист“ е заведение на софийската ул. „Екзарх Йосиф“ - място, което привлича със своята автентичност, но и стил, послание и цялостно отношение. Неговите създатели Александър и Радослав Ризови са юристи, които работят в търговските отдели на две IT компании. От почти 20 години обаче те развиват свой бизнес в сладкарската индустрия. Започнали още като студенти с малко кафене в столичния квартал „Люлин“, наречено Orange Cafѓ. Постепенно натрупват опит, израстват като професионалисти и на двете поприща. И точно през миналата година, когато пандемията дръпна аварийната спирачка за бизнеса, двамата насочват усилията си към създаването на „Алтруист“. Правят заведение, каквото им се иска да има като явление в София – достъпно място за срещи на активните хора и особено на такива с творчески професии. Попадат случайно на това помещение в центъра и решават да му дадат нов живот, още повече че в програмата на Столичната община районът ще се развива като зона за артистични прояви, наречена КваАРТал.
Ориентири
Пандемията прекроява техните бизнес планове, но въпреки всичко на 15 септември 2020-а отварят кафетерията, макар трудности и неизвестни да висят като дамоклев меч. Смелите стъпки се отплащат и през лятото на 2021 г. продажбите тръгват нагоре. „Желанието ни е да пресъздадем духа на кафетериите от миналия век. Залагаме на елементи в интериора, които предразполагат да се говори за изкуство. Например на една от стените всеки месец представяме нова изложба, но ще има литературни четения“, обяснява Александър.
Нещо сладко
Бизнес моделът е алтруистичен и не слагат цената преди продукта – не създават сладкиш за левче, а правят нещо вкусно, след което калкулират себестойността. В тортите, сладкишите и във всички печива е вложено майсторството на тяхната майка Румяна Ризова. Тя е главният технолог на „Алтруист“. Нейната пекарна „Нещо сладко“ по формулата 2 в едно вече се намира под общ покрив със сладкарницата. На сайта neshtosladko.com може да се разгледат всички предложения, а поръчките се правят в заведението или по телефона. Но и в този сегмент на бизнеса предстои развитие и промяна.
Ще засилят продажбите на подаръчни кутии и пакети с вкусни печива. Не залагат на утвърдените доставчици на храна до дома или офиса: „Работим с малък марж, който не позволява да дистрибутираме наша продукция до други заведения или чрез други доставчици“.
Светът не е от днес
Когато за пръв път попаднете в „Алтруист“, няма как да не забележите бюста на един достолепен мъж. Той е бил собственикът на цялата тази сграда: „Бюстът сам ни намери. Искахме да запазим духа, който продължаваше да витае – високите тавани, фризовете и други архитектурни детайли - и да консервираме нещо от старото време, за да го предадем на нашите съвременници, а и на другите след нас“, обяснява Радослав. Когато тръгват да търсят нагоре по етажите артефакти за интериора в „Алтруист“, попадат на старо пиано от началото на миналия век. До него виждат този бюст, който се оказва, че е на д-р Иван Николиев, един от основателите на акушеро-гинекологията у нас. Завършил медицина в Монпелие, специализирал гинекология в Париж. Бил е старши лекар в Плевенската първокласна държавна болница, в „Майчин дом“ и Александровската болница. Основал и собствена клиника, която се е намирала в задния двор на днешния „Алтруист“. Д-р Николиев е бил част от екипа за израждането на княгиня Мария Луиза през 1933 г. Влязъл в историята и с това, че е лекарят, установил смъртта на Лора Каравелова в онази драматична нощ на 1913-а и върнал Пейо Яворов към живота. Д-р Николиев е символ на алтруизма, достоен мост между поколенията и затова Александър и Радослав без колебание решават, че мястото на скулптурата е в заведението, за да поддържа жив спомена за него.
Събития
Тази кафетерия ще се оформя като пространство за организиране на дегустации и майсторски класове. Александър и Радослав имат иновативно хрумване, което определят като сдвояване на напитки с продукцията на Руми. Ще се провеждат специални събития, в които ще се включват както гостуващи артисти, така и приятелски заведения или фирми, които да представят нещо от колорита на своята листа. „В желанието да се преодолеят трудностите от пандемията, все повече компании виждат взаимодействието и събитийните джойнт венчъри като част от решението за привличане на клиенти“, казва Александър.
Напролет градината в задния двор ще бъде отворена, тя ще е приятно аранжирана от скулптори и екстериорни дизайнери.
Бизнесът продължава да се развива и Александър и Радослав Ризови са превърнали в свой девиз латинската сентенция Fortuna fаvet fortibus. Те от личен опит са се убедили, че съдбата наистина обича смелите и помага на решителните. Историята на „Алтруист“ показва точно това.
Отпечатък
Създателите на „Алтруист“ не желаят да остава негативен „отпечатък“ от дейността им, а всички ресурси пълноценно да се оползотворяват. Използват разградими съдове и сламки за еднократна употреба, събират отпадъците разделно, освен това в заведението може да се влезе със собствена чаша и чиния. Така кафетерията ще се превръща в средище на ценителите на доброто във всичките му аспекти – естетиката, вкуса, грижата за околната среда.
Текстът е част от бр. 105 на сп. "Икономика". Публикуването му в Economic.bg е по силата на търговско партньорство между двете медии.