Amazon принудително може да се раздели с важна част от бизнеса си

Законодателите продължават с опитите да овладеят огромната пазарна мощ на гиганта

Amazon принудително може да се раздели с важна част от бизнеса си

Снимка: БТА

980 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Amazon.com Inc. може да бъде принудена да продаде подразделението за логистични услуги – мрежата от складове и центрове за доставка, които осигуряват бързото изпълнение на онлайн поръчки. Това предвещава антитръстовото законодателство, предложено от конгресмен от родния град на гиганта – Сиатъл, предава Bloomberg. 

Демократът от Вашингтон Прамила Джаяпал предложи законопроект с двустранна подкрепа, който ще попречи на Amazon да примами продавачите да използват логистичните ѝ услуги в замяна на преференциално отношение уеб магазина. Близо 85% от най-големите продавачи на платформата на гиганта използват услугата „Изпълнение от Amazon“, плащайки таксите за онлайн търговия на дребно за складово съхранение, опаковане и експедиране на техните продукти, се казва в по-ранен доклад. 

Законопроектът на Джаяпал представен на 11 юни и ще бъде разгледан в сряда от Съдебната комисия заедно с още няколко. Въпреки че може никога да не стане закон, той е най-ясният знак за това как законодателите се стремят да овладеят пазарната мощ на Amazon. Само в САЩ потребителите са похарчили 386 милиарда долара през платформата тази година.

Подкрепи Economic.bg