„Амнести“ предлага да се декриминализира проституцията

Организацията прие резолюция по темата на конгрес в Дъблин

„Амнести“ предлага да се декриминализира проституцията
256 ~ 1 мин. четене
Правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ започна кампания за декриминализация на проституцията по целия свят. Решението бе взето в Дъблин, където вчера се събраха 400 делегати от 70 страни, съобщава официалният сайт на организацията, пише "Сега".

Приетата в Ирландия резолюция препоръчва „пълна декриминализация на всички аспекти на сексиндустрията, когато услугите са предоставят по желание на двете страни“. Чернова на този документ вече предизвика протести на феминистки организации. „Амнести“ обаче смята, че декриминализацията ще бъде най-добър начин за защита правата на работниците от сексиндустрията.

„Коалицията против търговията с жени“ се съгласи само с едно: че не бива да се наказват жертвите на проституцията. Но според нея пълната декриминализация на покупко-продажбата на секс ще означава, че сутеньорите ще станат легални бизнесмени и ще могат безнаказано да богатеят за сметка на уязвими хора. 

Тя настоява да се възприеме „северният модел“, според който държавата глобява клиентите на проституцията, праща в затвора сутеньорите, но оставя на спокойствие жриците на любовта. Тази политика бе приложена в Швеция през 1999 г. и по-късно бе възприета от Исландия, Канада, Норвегия и Северна Ирландия. Европейският парламент я препоръча на всички страни в ЕС.
Подкрепи Economic.bg