Австрия се кани да поръча милион дози от руската „Спутник V“

Властите преговарят с Русия, но настояват, че ще използват препарата само след одобрението му от регулатора

Австрия се кани да поръча милион дози от руската „Спутник V“

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Австрия води преговори с Русия за закупуване на един милион дози от нейната ваксина срещу коронавирус „Спутник V“, която все още не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Информацията дойде от кабинета на канцлера Себастиан Курц във вторник.

Ваксини срещу коронавирус

Консервативният лидер Курц е подложен на обстрел от опозиционни партии, тъй като неговото правителство не е осигурило броя ваксини срещу коронавирус, на които има право по колективната схема за закупуване на Европейския съюз.

Не бива да има политика по отношение на ваксините. Единственото нещо, което трябва да е от значение, е дали ваксината е ефективна и безопасна“, заяви Курц в изявление, публикувано от неговия кабинет.

В него се потвърждава, че Австрия ще използва ваксината само ако е разрешена от регулатора на Блока. „Спутник V“ е одобрен за употреба в 58 страни, съобщи във вторник Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), който популяризира ваксината в чужбина.

В началото на месеца Австрия, България и още четири страни членки на ЕС изразиха негодувания за неравномерното разпространяване на ваксини в Блока. Това заедно с бавния старт на ваксинацията на гражданите принуди няколко страни да закупят или да обмислят закупуване на руска или китайска ваксина.

Към момента реално закупили руския препарат са само Унгария и Словакия, като в първата страна той вече се прилага. В Словакия обаче решението предизвика политически скандал и премиерът подаде оставката си.

Италианският регион Кампания също подписа споразумение за закупуване на „Спутник V“, но в него изрично се изисква тя първо да бъде одобрена от EMA.

Ефикасността на „Спутник V“ първоначално бе посрещната със скептицизъм от някои западни учени, след като Русия я одобри още през август миналата година без да чака резултатите от пълните клинични изпитвания.

По-късно обаче учените установиха, че тя е почти 92% ефективна в борбата с COVID-19. Анализите им са въз основа на рецензирани резултати от пробни проучвания в последния етап, публикувани в медицинското списание The Lancet през февруари.

Курц отдавна се стреми да поддържа добри отношения с Русия, заявявайки, че иска да служи като мост между Изтока и Запада.

Коментари: 0