Австрийският вицеканцлер подаде оставка

Той бе уличен в корупция и връзки с мнима руска бизнесдама

Австрийският вицеканцлер подаде оставка

Снимка: БТА

692 ~ 1 мин. четене
Броени дни преди изборите за Европейски парламент, в Австрия се разрази голям корупционен скандал, в центъра на който е австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе. Уличаващите го разкрития го принудиха бързо да подаде оставка. 

„Подадох оставката си като вицеканцлер на Австрия пред канцлера Курц и той прие това решение“, каза Щрахе в емоционално телевизионно изявление. 

В петък се появиха медийни съобщения, в които се твърди, че Щрахе е обещал обществени поръчки на руска бизнесдама в замяна на финансова помощ от нейна страна за предизборната му кампания през 2017. Част от договорката е била свързана и с покупката на най-популярния всекидневник „Кронен Цайтунг“ и смяната на ключови журналисти.

От информацията става ясно, че двамата са се срещнали в луксозна вила на остров Ибиса няколко месеца преди парламентарните избори в Австрия.

В събота Щрахе настоя, че е станал „жертва на целенасочена политическа атака“, в която са използвани незаконни средства. По думите му разкритията по негов адрес са „внимателно планирано политическо убийство“.

Щрахе обяви, че напуска поста си, за да избегне по-нататъшни щети за правителството.

По-рано канцлерът Себастиян Курц, лидер на Народната партия, обяви, че изключва възможността да работи с вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе – лидер на крайно дясната Партия на свободата (АПС), след внезапно разразилия се вчера политически скандал, свързан с минали деяния на Щрахе, предаде Reuters.

Коментари: 0