Байдън покани Путин и Си Цзинпин на среща по въпросите на климата

Администрацията му планира да разкрие нова цел за въглеродните емисии

Байдън покани Путин и Си Цзинпин на среща по въпросите на климата

Снимка: БТА

1644 ~ 1 мин. четене

Президентът на САЩ Джо Байдън е включил президентите на Русия Владимир Путин и на Китай Си Цзинпин сред поканените на първата голяма климатична конференция, организирана от неговата администрация.

Байдън заяви пред репортери, че още не е говорил с Путин и Си за форума, "но те знаят, че са поканени" на събитието през април, което САЩ организират, за да ускорят глобалните усилия за намаляване на емисиите на изкопаеми горива, променящи климата.

По-късно Белият дом публикува списък с 40 световни лидери, поканени на срещата на върха, включително Си и Путин.

Администрацията планира да разкрие нова цел за въглеродните емисии на срещата на върха, която ще се проведе дистанционно на 22 и 23 април. Байдън се ангажира да бъде домакин на преговорите за климата по време на кампанията си и чрез изпълнителна заповед през януари. Срещата на върха се провежда преди глобалните преговори за климата на ООН през ноември в Глазгоу, Шотландия.

САЩ са вторият по големина емитер на парникови газове в света след Китай. Русия е четвъртият по големина емитер. Не е ясно дали Русия и Китай ще приемат покани за срещата на върха или ще се интересуват от работа със САЩ за ограничаване на емисиите.

Коментари: 0