Българите са най-нещастните хора в Европа

Българите, редом със сърбите са най-неудовлетворени от живота си

Българите са най-нещастните хора в Европа
3650 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Европейската статистическа служба Евростат публикува равносметка за това колко са щастливи и доволни хората в Европа, по случай Международния ден на щастието (който се отбелязва на 20 март).

Резултатите, представени от Евростат в навечерието на празника, показват, че скандинавските страни за най-доволни от живота в ЕС. Сред тях са жителите на Дания, Швеция, Финландия са оценили с оценка 8 задоволството си от живота при максимална оценка от 10. Осмицата се равнява на степен „напълно съм доволен“, такава единица са дали и швейцарците.

Следват ги Испания и Норвегия с оценка 7,9 и Холандия и Австрия с оценка 7,8.

На дъното на класацията са Сърбия, България, Гърция, Кипър, Унгария и Португалия. При минимална оценка от 0, която означава „изобщо не съм доволен от живота“, българите са дали оценка  4,8, а сърбите – 4,9.

Останалите гореспоменати страни в дъното на списъка са оценили задоволството от живота си с оценка 6,2.

Статистиката показва, че данните са въз основа на изследване, което е било осъществено през 2013 г. Анализът на данните показва, че чувството за задоволството от живота е по-голям при младите от възрастовата група  от 16-24 години, но намалява при хората над 75 години.

В изследването след критериите, които допринасят за задоволството от живота, хората са посочили най-често финансовото положение и социалните връзки, но са изтъкнали като най-важен фактор здравето.

Коментари: 0