България е отказала място в Съвета за сигурност заради Бокова

Полша ни е подкрепила за шеф на ООН срещу отказ в нейна полза

България е отказала място в Съвета за сигурност заради Бокова
280 ~ 2 мин. четене

България се отказва от членство в Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 г. заради Ирина Бокова. Страната ни е поела този ангажимент към Полша в замяна на подкрепа на кандидата ни за генерален секретар на световната организация. Това съобщи пред БНР министърът на външните работи в оставка Даниел Митов.

„Когато правителството „Орешарски“ номинира госпожа Бокова за кандидат за генерален секретар на ООН, тогава самата г-жа Бокова тръгна да си прави кампания и да събира подкрепа. Още ноември 2014 г. тя се беше срещала с полския външен министър и от този разговор беше станало ясно, че Полша е готова да подкрепи нейната кандидатура за генерален секретар на ООН срещу размяна за подкрепа от България за Полша“, обясни Митов.

Като друг мотив министърът на външните работи в оставка посочи, че приоритет е първото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Бокова самостоятелно е организирала и водела кампанията си, срещала се е с дипломати от различни държави, търсейки подкрепа. Едва в началото на 2016 г. е създаден екип в Министерството на външните работи със задачата да работи в полза на нейната номинация. Той се състои от 6-има опитни дипломати – шефове на дирекции в МВнР.

Екипът работи със сформирана работна група, в която участват общо 16 дипломати – ръководители на дирекции в МВнР, както и експерти и специалисти по дейността на ООН.

Всяка година общото събрание на ООН избира 5 от 10-те неспостоянни членки на Съвета за сигурност за 2-годишен мандат. Групата Източна Европа може да разчита на едно място за периода 2018-2019 г. След оттеглянето на България, Полша остава единствен кандидат.

Подобно договаряне е честа практика в междудържавните отношения. Всяка страна определя приоритетните инициативи и търси подкрепа от останалите държави, с които поддържа добри дипломатически отношения.

Подкрепи Economic.bg