„Безобразие е всичко, което ходи и говори, да става студент“

Григорий Вазов, ректор на Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ)

„Безобразие е всичко, което ходи и говори, да става студент“
Автор: Ивайла Раденкова
Нужни са радикални промени във висшето образование, смята ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) доц. Григорий Вазов. 

„Всичко, което е завършило 11 клас, може да ходи и говори, става студент. Това е безобразие“, каза ректорът пред телевизия Bulgaria ON AIR. По думите му наложените промени в Закона за висшето образование ще изменят някои проблеми, но не и основните, свързани с демографската криза и с многобройния прием на студенти у нас. 

Не може капацитетът на един голям държавен университет да е 7 - 8 хиляди студенти и в същия момент да влизат 18 – 22 хиляди, коментира още той. 

Според Вазов е недопустимо да има 32 факултета по икономика и също толкова по финанси и счетоводство. „Не може бивш преподавател по научен комунизъм да преподава корпоративни финанси“, допълни още той. 

Той даде за пример и ниските студентски стипендии, които от 2004 г. не са актуализирани и са в размер от 50 до 120 лв. Според ректорът, ако броят на студентите е по-малък, парите за стипендии ще са разпределени по друг начин и няма да са толкова ниски - ще са в размер на 300 - 350 лв. 

Въпреки това, Григорий Вазов е на мнение, че в момента някои от учебните заведения имат невероятни преподаватели и прекрасен мениджмънт. Той обяви рейтинговата система на висшите училища за своеобразна фалшификация, защото не дава реална представа и оценка за университетите в България. 

Вазов е категоричен, че на университетите трябва да се даде свобода. "В много от тях - като в Техническия, Медицинския, има уникални лаборатории, които могат да бъдат използвани. В тях могат да се правят изследвания, анализи вместо да се възлагат на чужди лаборатории и да се плащат стотици хиляди евра", допълни той. 
Коментари: 0