Британската безработица продължава да се свива

Доходите са се покачили през трите месеца до края на април, достигайки най-големия ръст от март 2007 г.

Британската безработица продължава да се свива

Снимка: Pixabay

552 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Броят на служителите в британските компании се е увеличил с рекордните 197 хиляди души през май спрямо април, показват данните от Националната статистическа служба (ONS), предава Reuters. Това се случва, след като голяма част от ограниченията заради коронавируса бяха отменени и заведенията и ресторантите възобновиха обслужването на закрито.

Данните показват, че през трите месеца до края на април безработицата на Острова се е понижила до 4.7%, което отговаря на прогнозите на икономистите, анкетирани от Reuters. Това е и най-ниското ниво от август. Също така е четвъртият пореден месец на спад на безработицата във Великобритания, което се случва на фона на увеличение в броя на заетите със 113 хиляди души през месеца.

Пазарът на труда в Обединеното кралство се справя далеч по-добре от очакваното благодарение на държавните помощи. Правителствените стимули действат повече от година и позволиха на милиони британци да запазят работните места, след като ограниченията потопиха страната в най-дълбоката рецесия от три века.

Последните прогнози за безработицата са приблизително наполовина спрямо предишните, като броят на служителите на щат се увеличи до най-високото ниво от април миналата година“, коментира финансовият министър Риши Сунак.

Английската централна банка прогнозира миналия месец, че безработицата ще нарасне умерено, когато схемата за държавни помощи приключи. Според централните банкери тогава безработицата ще достигне 5.4%, което би било много по-малко, отколкото показват предварителните изчисления.

Ситуацията за много работодатели и служители в сектора на хотелиерството обаче ще бъде по-тежка от очакваното през следващите няколко седмици. Причината е решението на правителството да удължи сега действащите ограничение с още четири седмици, считано от 21 юни, когато трябваше да отпаднат. Мерките остават заради силното влияние на индийския щам на коронавируса, с които Великобритания се бори от началото на годината.

В същото време данните показаха, че средните седмични доходи през трите месеца до края на април са нараснали с 5.6% в сравнение с година по-рано, което е най-големият скок от март 2007 г.. Той е и над прогнозните нива. От ONS обясниха, че този процент е изкривен от големия брой по-ниско платени служители, които все още са с намалено заплащане.

Подкрепи Economic.bg