Безработицата в България върви към най-тежките моменти от пролетта

Само за една седмица са освободени над 14 000 човека, което е невиждан резултат от април

Безработицата в България върви към най-тежките моменти от пролетта

Снимка: Pixabay

3212 ~ 1 мин. четене

През миналата седмица от пазара на труда в България са излезли над 14 000 души, което е резултат, невиждан от април, когато държавата беше в пълна блокада заради първата вълна на Covid-19. За сметка на това броят на наетите е най-малкият от първите седмици след „отключването“ на държавата през май, показват седмичните данни на Националния статистически институт (НСИ) за ефектите от COVID-кризата.

Негативната статистика се дължи основно на новите мерки на българското правителство срещу втората вълна на Covid-19, както и отливът на туристи в българските курорти. Традиционно високата заетост заради зимния сезон тази година няма да бъде факт, тъй като поне до 21 декември ресторантите са затворени, а това отблъсква посетителите.

Собственици на хотели в Банско обявиха, че тази година няма да има Студентски празник в курорта, тъй като младежите няма къде да се забавляват. Подобна е ситуацията и при останалите традиционни дестинации за празника.

Вчера премиерът Бойко Борисов обеща на бизнеса, че държавата ще отвори на 21 декември. Малко след това здравният министър проф. Костадин Ангелов изрази скептицизъм относно това, а главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предположи, че вероятно ще бъдат отворени само някои училища и детски градини.

Нарастващият брой новорегистрирани безработни контрастира и с думите на Борисов от вчера, според когото мерките „60/40“ и „80/20“ са работещи. Тогава министър-председателят се похвали, че държавата е наляла над 1 млрд. лв. за спасяване на бизнеса. Според председателя на АИКБ Васил Велев обаче до малкия бизнес са стигнали около 170 млн. лв. и то основно по линия на преструктурираните европейски средства. Големият бизнес още нищо не е получил.

Всъщност досега единствената подкрепа от държавния бюджет е по схемата „60/40“, която е за запазване на заетостта. Но ресторантьорският и хотелиерски бранш се оплакват, че при липса на работа няма как да плащат 20 или 40% от възнаграждението. Затова настояват за схема „80/0“, която обаче не се възприема от властта.

Подкрепи Economic.bg