Безработицата у нас е под 10%

Сключени са над 35 хил. еднодневни трудови договора, обяви Ивайло Калфин

Безработицата у нас е под 10%

Снимка: Стоян Йотов

Безработицата в България е спаднала до 9,3 на сто. Това е най-ниското ниво от 2008 г., съобщи на пресконференция вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Безработните у нас са 309 781 души. В Бюрата по труда има над 15 хил. свободни работни места – с 1500 повече от юли и с над 1100 повече спрямо август миналата година, каза Калфин. Според данни на Евростат безработицата у нас пада с най-голям темп през юли, допълни той.

Министърът и неговият екип представиха пред журналисти приоритетите в дейността на МТСП през новия политически сезон. Заетостта и политиката по доходите са много важни за мен, отбеляза Ивайло Калфин. Всички трябва да се готвим и да приемем, че доходите в страната трябва бързо да растат, подчерта той.

От началото на годината в българската икономика са създадени над 170 хил. работни места. Ясно е, че има и закриване, но сега те са с около 44 хил. повече от миналата година. Намаляването на безработицата е не защото хората напускат страната, а защото започват работа тук, каза Калфин.

В страната вече са сключени 35 060 еднодневни трудови договора. Кампанията за тях започна много трудно, особено в Западна България. Най-много договори има в област Търговище - 6400, следвани от Пловдив, Силистра, Добрич и Сливен. Дори в София-град има такива договори, макар че те са само за земеделска работа.

С тези договори около 800 хил. лева вече са влезли в икономиката, а на хората са платени здравни осигуровки и за трудова злополука. Все още не се знае колко хора е обхванала тази инициатива, но дневно се сключват около 1000 такива договора, каза Калфин.

За насърчаване на заетостта земеделските стопани ще бъдат стимулирани да създават работа чрез дневните договори и ще се насърчават да откриват нови работни места в райони с висока безработица.

Намаляват се пречките пред дуалното образование – професионалното образование, което практически свързва бизнеса с обучението на младежите. Ще се насърчава трудовата мобилност и ще се търсят възможности за облекчена процедура за издаване на „синя карта“, нужна за назначаване на работа на граждани на страни, които не са членки на ЕС, обясни министърът. ИТ бизнесът обещава да създаде бързо и добре платени работни места. В отделни сектори ще се облекчи наемането на чужди граждани, добави той.

Предвиждат се мерки за заетост за младежи, които нито учат, нито работят, както и за хора с ниска степен на образование или на възраст над 55 г. Над половината от безработните в страната са над 50 г. Те са работили предимно в места със 100% субсидиране, и то в публичната сфера. В МТСП чакат предложения от бизнеса с какво могат да са им полезни хората на възраст над 55 г.

Промените в пенсионното законодателство ще намалят разликата в пенсиите между мъжете и жените, която достигна миналата година до 30%, съобщи министърът. Разликата е заради по-ниското заплащане и по-малкия трудов стаж за жените, уточни той.

Коментари: 0