Ръстът на безработицата в Германия се оказа по-голям от очакваното

През декември хората без работа в страната са се увеличили с 8 000 души

Ръстът на безработицата в Германия се оказа по-голям от очакваното

Снимка: БТА

1752 ~ 1 мин. четене

Безработицата в Германия се повиши двойно над очакваното в края на 2019 г., сигнализирайки, че най-голямата европейска икономика e затънала в несигурност заради рекордния за последните 10 години спад в промишленото производство, пише Bloomberg. Правителството от своя страна се противопоставя на призивите за фискални стимули и продължава да твърди, че икономиката не се намира в криза.

Безработните в страната се увеличиха с 8 000 души през декември, докато икономистите очакваха двойно по-малко увеличение. Все пак процентът на безработицата остава почти непроменен – 5%, което е близо до рекордно ниското ниво за Германия.

Заводите в страната пострадаха от търговската война между САЩ и Китай, притесненията за търговията с Великобритания заради Brexit и бавното преминаване към електрически автомобили от страна на немските концерни.

Данните за икономиката на страната в последно време са разнопосочни. Проучване на бизнес увереността от декември показва подобрение за трети пореден месец. Въпреки това съставния индекс на мениджърите (PMI) тази седмица показа спад в производството.

Бундесбанк посочва, че растежът на безработицата ще удари най-вече търсенето на домакинствата. Централната банка на Германия понижи прогнозата си за равнището на БВП за 2020 г. и вече очаква повишение с едва 0.6%.

Президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви, че увеличение на правителствените поръчки може да помогне на икономиката.

Коментари: 0