Безработните младежи у нас намалели с 14 000 за година

Населението на страната е намаляло с 500 хил. души от 2001 до 2011 г., заяви Калфин

Безработните младежи у нас намалели с 14 000 за година

Снимка: БГНЕС

Безработните младежи в България са намалели от 72 хил. души за 2014 г. до 58 хил. души през тази година. Това обяви вицепремиерът Ивайло Калфин по време на днешния парламентарен контрол. 

По думите му от началото на годината около 19 хил. младежи са започнали работа на първичния пазар на труда по програми, свързани с младежка заетост, а още 5 хил. са включени в субсидирана заетост. "Дела на безработните младежи до 29 г. пада до 6,3%, а миналата година е бил 7,4%", коментира Калфин.

Той обясни, че според статистиката населението на страната намалява с малко над 390 хил. души, като се смята, че над 155 хил. са емигрирали.

"Всички сме свидетели, че в момента има много млади хора у нас, които свързват образованието си и реализацията си с излизането в друга страна", обясни Калфин. 

Според него младите хора имат проблем да видят реализацията си в България, както и имат проблем със заплатите. Калфин обясни, че минималните работни заплати трябва да се увеличат.

Като друг проблем социалният министър посочи образованието у нас. По думите му то трябва да бъде на достатъчно добро ниво. 

"На следващо място е отглеждането на децата и на младите семейства. Изключително много проблеми има за една майка, за да се реши да роди. Включително и липсата на детски градини, знаем, че в София това е проблем", обясни министърът на труда и социалната политика, цитиран от "Фокус".
Коментари: 0