Биткойн премина с лекота над 27 000 долара

Криптовалутата поставя нови рекорди с всеки изминал ден

Биткойн премина с лекота над 27 000 долара

Снимка: Pixabay

3245 ~ 1 мин. четене

Цената на биткойн премина с лекота 27 000 долара за брой, като не спира да поставя нови рекорди. С всеки следващ ден най-популярната криптовалута добавя по 1000 долара към стойността си. Вчера нарастването беше с близо 11%, като за по-малко от две седмици увеличението е с 45%.

Биткойн за първи път проби границата от 25 000 в петък вечерта, а ден по-късно вече струва 27 500 долара. Ако сравним цената със същия период на миналата година има нарастване с повече от 250%.

Институционалните инвеститори се възприемат като движещи фактори в тази рекордна серия. Сред тях с Skybridge Capital (инвестирани 25 милиона долара през декември); MassMutual (100 милиона долара през декември); и Guggenheim (до 10% от нейния макрофонд на стойност 5 млрд. долара).

В допълнение към това Федералният резерв на САЩ, заедно с други централни банки, печатат пари, опитвайки се да предотвратят най-лошите икономически ефекти от пандемията. Американският президент Доналд Тръмп пък настоява Конгресът да приеме още по-голям пакет за фискална подкрепа, който да позволи по-големи стимули за хората и бизнеса. Тези действия се разглеждат от мнозина като вероятни катализатори на инфлация, срещу които биткойн се разглежда като защита.

Има хора, които смятат, че криптовалутата тепърва започва да расте. Финансистът и съветник в Белия дом Антъни Скарамучи заяви, че биткойн е в ранна фаза на своето развитие, а инвеститорът Тим ​​Дрейпър написа в Twitter, че цената на водещата криптовалута може да се увеличи десетократно до края на 2022 г.

Подкрепи Economic.bg