Близо 3 млн. евро ще ни плати ЕС за справяне с чумата

Очакваме и спешна субсидия в размер на 11 млн. за компенсация на пострадалите стопанства

Близо 3 млн. евро ще ни плати ЕС за справяне с чумата
432 ~ 1 мин. четене
Автор: Ирина Илиева

България ще получи 2,9 милиона евро  за справяне с африканската чума по свинете. Това стана ясно днес след среща на министъра на земеделието Десислава Танева и еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, съобщава БНТ.

Очаква се страната ни да получи и спешна компенсация в размер на 11 млн. евро, които да се раздадат за пострадалите фермери и индустриални стопанства, където се наложи умъртвяване на отглежданите животни.

Междувременно в Русенско са евтанизирани общо 60 хил. прасета от свинекомплексите в Николово и Бръшлен, а във фермата в Голямо Враново продължава евтанизирането на животни. Под повторна дезинфекция се намират двата свинекомплекса, които вече загробиха животните си. Там най-рано след 6 месеца ще има възможност да се отглеждат прасета.

В Свищовско е обявено бедствено положение и засилени мерки за сигурност от африканската чума по свинете. В района е поискана помощ от военните при овладяване на заразата. Дивите свине в областта се следят непрестанно и през нощта, чрез използване на дронове и термокамери.

По последна информация общият брой засегнати стопанства са 30, а случаите на заразени диви свине са 27. Най-пресен пример е положителна проба в горско стопанство край Самоков.

От Агенцията по безопасност на храните стартираха проверките в обявените рискови зони за наличие на домашни животни, а глобите за стопани, които отглеждат прасета в засегнатите участъци, е между 1000 и 2000 лева.Подкрепи Economic.bg