Борисов: „Хемус“ ще увеличи БВП с 10-20%

Според премиера има реална възможност до края на 2022 г. магистралата да стига до Плевен

Борисов: „Хемус“ ще увеличи БВП с 10-20%

Снимка: МС

2645 ~ 2 мин. четене
Убеден съм, че с построяването на магистрала „Хемус“ брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще се вдигне поне с 10-20%. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на инспекция на строителните дейности при участъка Ябланица-Боаза. Той посочи, че до края на 2022 г. има реална възможност АМ „Хемус“ да стига до Плевен и подчерта, че правителството активно работи за изграждането на цялата автомагистрала.

„Ние сме чували всякакви глупости - кой какво прави за „Хемус“. Всъщност, тя е направена до Ябланица и въобще няма проект, никой никога не е мислил да прави „Хемус“. А всички говорят за Северозапада, за Северна България и т.н.“, каза Борисов, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет.

„Финансовият министър е обезпечил плащанията, регионалният министър си действа по отделните лотове. От 15 май полагат трите пласта асфалт, ще влязат в сроковете“, каза премиерът Борисов пред медиите.

По информация на Агенция „Пътна инфраструктура“ работата по отсечката Ябланица-Боаза напредва и е напълно реалистично да е готова през есента - около половин година по-рано от предвиденото. По договор отсечката трябва да е завършена през март 2020 г.

В края на миналата година правителството осигури 1.34 млрд. лв. за изграждането на 134.14 км от АМ „Хемус“ в участъка от пътен възел „Боаза“ до пресичането с път I-5 Русе - Велико Търново. Трасето е възложено на държавната „Автомагистрали“ ЕАД, без да е проведена обществена поръчка. Досега това дружество не е строило магистрали, а само ги е поддържало.

От писмен отговор на депутатски въпрос регионалния министър Петя Аврамова потвърди, че дружеството не разполага с необходимата техника, поради което не е ясно как ще работи – ще наема техника, ще наема работници или ще наема подизпълнители.
Коментари: 0