Борисов към ЕС: Оставяме Русия, САЩ, Китай и Турция да взимат нашите решения

Премиерът смята, че ЕС малко се вглежда в реалните геополитически заплахи и реагира след останалите

Борисов към ЕС: Оставяме Русия, САЩ, Китай и Турция да взимат нашите решения
3584 ~ 2 мин. четене
Оставяме цели процеси да се развиват, а ние да бъдем зрители. Оставяме президентите на големите държави, на Русия, САЩ, Китай, Турция, Иран да взимат решения по теми, с които ние след това се сблъскваме със страшна сила. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на представянето на приоритетите на Българското председателство пред Европейския парламент в Страсбург.

„В тези страхотни геополитически предизвикателства малко се вглеждаме в заплахите, обикновено реагираме много след като са станали“, посочи той и допълни, че от войните идват миграционните потоци. „Когато бяха банковите кризи след това Европа плати голямата цена. Европа вече има растеж и съм убеден, че няма по-добри от нас. Това е сигурно, когато Европа е единна и силна“, посочи Бойко Борисов.

„Ще се опитаме да търсим нормализиране на отношенията с Русия“, каза още премиерът. Според него тази задача надскача много възможностите на България, поради което решението трябва да бъде общоевропейско. „По темата Русия има страни, които искат падане на санкциите, а други са изключително остри и искат задълбочаването им“, посочи той.

Борисов говори от трибуната на ЕП и по темата „Западни Балкани“. Истински се надявам на подкрепата на Жан-Клод Юнкер, Антонио Таяни и на ЕП. Стабилността на Балканите пряко отговаря за стабилността на Европа“, заяви премиерът. Според него единствената алтернатива на региона е държавите да се присъединят към Европейския съюз, с което ще има „необходимото влияние и сигурност в този регион“.

„Знаем, че в мандата на тази ЕК няма да има нови държави членки от Балканите. Много ясно и честно трябва да им кажем какви надежди могат да хранят. Познавайки региона, смея да твърдя, че това е точния момент, в който трябва да направим това. В момента народите от Балканите истински очакват и вярват, че бидейки географски и исторически в Европа, че накрая ще имат план за присъединяване към ЕС“, заяви премиерът.

„Изключително много разчитам на ЕП, защото бюджетът на една държава, или на Европа, формира политиката и дава предизвикателствата. Чрез бюджета и финансирането на определени програми ще можем да защитим даден приоритет“, посочи премиерът и допълни, че кохезионната политика трябва да продължи.

„Един изстрел в Косово буквално взривява целите Балкани и преговорния процес между Косово и Сърбия. Настроенията веднага стават други“, каза българският министър-председател.
Подкрепи Economic.bg