Брекзит удари Лондонското сити по-зле от очакваното

Голямото фирмено изселване от Острова продължава с мега темп

Брекзит удари Лондонското сити по-зле от очакваното

Снимка: Unsplash

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Над 400 финансови фирми във Великобритания са прехвърлили дейности, персонал и общо 1 трлн. паунда (1.4 трлн. долара) активи към центрове в Европейския съюз заради Брекзит, сочи проучване на New Financial, цитирано от Reuters. Експертите смятат, че с течение на времето и неизясняването на проблемите, останали след Брекзит, числата ще се увеличат. Към февруари стойностите показваха, че напусналите компании са малко над 200, като одобрение чакат над 550.

Ние сме едва в края на началото на Брекзит и предстоят изненади“, се казва в проучването.

До момента около 7400 работни места са преместени от Великобритания или са създадени в нови центрове в ЕС. От финансовите институциите заявиха пред Reuters, че някои премествания на персонала са отложени поради ограниченията за пътуване на COVID-19, но ще се осъществят щом  пандемията премине.

От New Financial вярват, че реалният брой на преместените фирми е над 500, тъй като процесите по смяна на локация отнемат време и все още не са финализирани, за да излязат в регистрите.

След като беше обявено, че Великобритания ще напусне ЕС, британските финансови фирми започнаха поетапно изселване към пазари в Европа, за да избегнат мита, повишаване на таксите и различни административни прегради, които трябваше да наложат на своите клиенти, ако останат в Обединеното кралство.

Дъблин се очертава като най-голям бенефициент, като отчита 135 премествания, следван от Париж (102), Люксембург (95), Франкфурт (63) и Амстердам - с 48.

Това преразпределение на дейностите в ЕС доведе до връщане на часовника с около 20 години назад", се казва в изследването.

Банките са преместили или преместват активи за над 900 млрд. паунда от Великобритания в ЕС, докато застрахователите и мениджърите на активи са прехвърлили активи и фондове за над 100 млрд. британски лири, намалявайки данъчната основа на Обединеното кралство.

„Очакваме Франкфурт да бъде победителят по отношение на активите в дългосрочен план, а Париж в крайна сметка ще бъде най-големият бенефициент по отношение на работните места“, се казва в изследването.

Амстердам свали Лондон като най-големия център за търговия с акции в Европа от януари насам, което е най-видимият знак за въздействието на Брекзит.

Коментари: 0