Brexit – началото на края?

Ще се отдели ли Великобритания от ЕС

Brexit – началото на края?
376 ~ 3 мин. четене
Автор: Кезим Медев

Не отскоро във Великобритания се обмисля и дискутира вариантът за излизането на държавата от ЕС. Поводите очевадно са доста. През последните години островната държава загуби влиянието си в европейската политика. Сега начело с твърд замах, посоката на събитията диктуват Германия, Франция и Италия. Това определено не се харесва на повечето евроскептично настроени британски политици. Общественото мнение в страната също е преобладаващо негативно. 

Интересни по темата са думите на Денис Макшейн, който споделя, че Великобритания и ЕС приличат на „омръзнали си брачни партньори“. Логичният изход на подобен брак, естествено би бил разводът. Позицията на голяма част от медиите и бизнеса също е ясна – Brexit.  Един от сочените наследници на премиерския пост – кметът на  Лондон Борис Джонсън също не крие скептичните си нагласи спрямо ЕС.

Мнозина политически анализатори пък смятат, че обещания от Дейвид Камерън референдум е само евтина предизборна кампания, напомняща на тази на гръцкия му колега Алексис Ципрас.

Икономически специалисти от цял свят предсказват възможните последствия от евентуално успешно проведен референдум за излизането на Великобритания от ЕС. „Трета рецесия“, разклащането на европейския пазар и икономически ръст за Великобритания са само малка част от прогнозираните възможни събития.

Но дали не забелязваме нещо много повече от една излизаща силна икономика от европейското семейство? Може ли Обединеното кралство да стане причина за разпадането на ЕС и до къде биха стигнали последствията?

Безспорно Великобритания като силна държава има своето влияние в много страни, в това число и такива, които са част от ЕС. Държави, които по един или друг начин зависят от политиката на Великобритания. Вълната от антиевропейски позиции и политики не се забелязва само в Обединеното кралство. Много от държавите в съюза недоволстват и недолюбват сегашната визия на ЕС и ако тя не се промени, нещата ще се влошават все повече и повече. Губещата доверието еврозона от години е монета с 2 страни и предизвиква противоречиви чувства във все повече и повече еврочленки. И ако това се приема като трус в политиката на ЕС, какво да кажем за проблема с бежанците? Земетресение с магнитуд повече от 10 по Рихтер! Държави като Германия, Франция, дори и Великобритания са повече от хуманно настроени към хората, търсещи спасение на Стария континент. Но държави като Полша, Чехия и Словакия са на другия полюс.

Та да се върнем на темата за Brexit-a. Да предположим, че резултатите на референдума за излизане от ЕС бъдат отрицателни, какво ще стане с ЕС? Естествено преговорите на Обединеното кралство с Европа ще бъдат тежки и достатъчно продължителни. Но ако в крайна сметка островната държава се отдели от ЕС, какви биха могли да бъдат крайните последствия в глобален план? Ефектът на доминото? Пренаписване на световната история? Със сигурност! Всички държави, обвързани с политиката на Великобритания ще имат пример за подражание, а държавите, нехаресващи политиката на ЕС, като например политиката за бежанците, може би ще съберат смелост за провеждането на подобни референдуми?

Каквото и да се случи в близките години, историята ни показва нещо плашещо. Всички огромни империи и съюзи не са просъществували дълго след отцепването или изгубването на важна стратегическа територия и икономика. Единствения жив спомен за огромната Римска империя до нашествието на Османската империя все пак е бил отделената Византия. Какво по-хубаво място за въпроса от заглавието в самия край на статията?  Brexit – началото на края? 

Подкрепи Economic.bg