БРИКС обсъждат алтернатива на SWIFT

Страните планират създаване на многостранна система за плащане

БРИКС обсъждат алтернатива на SWIFT
260 ~ 2 мин. четене

Страните от БРИКС обсъждат създаването на многостранна система за плащане, алтернативна на SWIFT. Това е заявил руският заместник - външен министър Сергей Рябков в интервю за РИА "Новости".

По думите му планираната система ще дава гаранция срещу рисковете, свързани с „произволните решения” на страни, които са в юрисдикцията на съществуващите платежни системи.

Финансовите министри и ръководителите на централните банки на страните от БРИКС обсъждат всички въпроси, включително организация на платежните системи и перспективите за преминаване във все по-голяма степен към разчети в национални валути.

"SWIFT или не, във всеки случай, ние говорим за възможността за създаване на многостранна платежна система под формата на обединение, което ще гарантира по-голяма независимост. То ще създава определена гаранция за защита от рискове, които могат да взимат страните,” е коментирал заместник министърът.

Към SIWFT са свързани повече от 10 хиляди от най-големите организации в 210 страни. Всяка година чрез SWIFT се превеждат 1,8 млрд. съобщения, а обемът на операциите е в размер на 6 трилиона долара на ден. 600 руски банки и компании са потребители на SWIFT.

По брой на потребителите на SWIFT Русия е на второ място след САЩ. Днес SWIFT е най-широко използваната система в света за междубанкови финансови трансфери.

Заплахите за изключване на руските банки от нея започнаха още миналата есен, а от системата заявиха, че са под натиск, но не възнамеряват да му се подадат.

Руските власти реагираха остро на евентуалното изключване на страната от SWIFT, а премиерът Дмитрий Медведев заяви, че в този случай руската реакция ще бъде "без ограничения". От декември централната банка започна вътрешен аналог на SWIFT.

Подкрепи Economic.bg