Бюджет 2021 в графики

И тази година финансовата рамка на държавата ще е рекордна въпреки потъването на икономиката заради кризата

Бюджет 2021 в графики

Както всяка година и през тази бюджетът на България ще е рекорден. За съжаление по-фрапиращият рекорд е при разходната част, докато при приходите  увеличението е малко. А това че въобще го има се дължи на постъпленията, които Министерството на финансите очаква по линия на европейските фондове. Всичко останало е надолу.

По отношение на разходната част правителството се хвали, че ще залага на доходите, пенсионната политика и отбраната. С 30% се вдигат заплатите на чиновниците в десетки ведомства, не и на полицаите, които след заплахи от протести успяха да си издействат едва 10%.

Минималните и максималните пенсии скачат с 20%, без да са представени разчети. Единственият разчет, даден от социалния министър Деница Сачева е, че заради този скок няма да има достатъчно пари в бюджета за индексиране на всички останали пенсии по „швейцарското“ правило, и всички останали пенсионери ще получат само 5% повишение от 1 юли. А това според експерти ще „взриви“ системата, тъй като много хора, с 20-30-40 години трудов стаж ще започнат да получат толкова, колкото и хората без такъв.

Което пък веднага е сигнал към работещите, че няма смисъл да се осигуряват на реалните си доходи, след като с едно популистко решение правителството с лека ръка обезсмисля техния труд.

За отбрана са заделени 1.7% от бюджета, или малко над 2 млрд. лв.

За образование се заделят допълнително 650 млн. лв., за здравеопазване – 580 млн. лв., а за сектор „Социална политика“ – допълнително 1.35 млрд. лв.

 

Коментари: 0