България се срина до 112-о място по свобода на медиите

Ситуацията в страната е описана като „много тревожна“, а пред нас са държави като Гана, Ботсвана, Сенегал, Киргизстан

България се срина до 112-о място по свобода на медиите
Автор: Economic.bg

България отстъпи с още едно място в класацията за свобода на медиите на „Репортери без граници“ и слезе до непрестижното 112-о за 2021 г. През годините от 2018-а насам страната ни се бе бетонирала на 111-а позиция. В индекса са включени 180 държави, а ситуацията у нас е описана като „много тревожна“.

Глобалният индекс за страната е 35.06 (от най-лош 100) и според него „свободата на медиите в България е в капан“. B чepвeн цвят нa ĸapтaтa нa Eвpoпa пo мeдийнa cвoбoдa ca oцвeтeни caмo Pycия, Typция, Бeлapyc и Бългapия. Πpeди нac в индекса – нa 111-о мяcтo – ce нapeждa Бразилия, a cлeд нac – нa 113-о – Индонезия. 

Малкото откровени журналисти са постоянно подлагани не само на клеветнически кампании и тормоз от страна на държавата, но и на сплашване и насилие“, пише в доклада на „Репортери без граница“ за България.

Според него ситуацията с медиите е „много тревожна“, защото никой не се интересува от разследване или осъждане на насилие над журналисти.

За примери организацията дава журналистът Димитър Кенаров, който бе бит и задържан от полицията по време на антиправителствените протести през септември 2020 г., нападението над Слави Ангелов в началото на миналата година и заплахите към Николай Стайков след документален филм за съдебната корупция на високо ниво.

В доклада се посочва още, че журналистите често са призовавани и разпитвани от полицията за тяхната работа, докато политиците и олигарсите поддържат отношения, белязани с корупция и конфликти на интереси, в проправителствените медии.

„Делян Пеевски, олигархът, който беше най-прословутото въплъщение на това отклонено състояние на нещата, продаде своите медии, но влиянието му продължава да бъде проблематично“, посочва организацията в доклада си.

Според анализаторите правителството разпределя европейско и публично финансиране за медии с пълна липса на прозрачност, което води до насърчаване на получателите да се отнасят по-леко към властта и отразяването на действията ѝ.

„В същото време съдебният тормоз над независими медии, като Биволъ и групата „Икономедиа“, постоянно представлява заплаха за свободата на печата. Един от собствениците на „Икономедиа“ Иво Прокопиев беше окончателно оправдан през юни 2020 г. по обвинения, които изглежда са били политически мотивирани“, заключва докладът.

Като цяло Европа, Австралия и Северна Америка са континентите с най-благоприятен климат за свободата на словото. Отличниците са скандинавските държави – Норвегия, Финландия и Швеция.

Пред България се нареждат още държави като Гана (30), Ботсвана (38), Сенегал (49), Нигерия (59), Киргизстан (79), Албания (83), Северна Македония (90), Кения (102), Черна гора (104).

Коментари: 0