Проверката на Теменужка Петкова оскъпи газа още повече

"Булгаргаз" предлага 17% поскъпване, което е обяснимо предвид нарастващите цени на газовите борси в Европа

Проверката на Теменужка Петкова оскъпи газа още повече

Снимка: Pixabay

Автор: Economic.bg

„Булгаргаз“ внесе ново заявление за утвърждаване със задна дата на цена на природния газ за април 2021 г., след като приключи проверката на Министерство на енергетиката. Общественият оператор предложи за утвърждаване цена от 33.38 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), която е дори по-висока от тази, внесена през март (32.32 лв./MWh) и заради която Теменужка Петкова разпореди проверка заради съмнения за злоупотреби.

Утвърдената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена на природния газ от 1 март е 28.64 лв./MWh, за февруари - 30.39 лв./MWh, а за януари - 26.93 лв./MWh. Исканото увеличение за април е 17% и ще е рекордно за последната година, откакто беше подписан нов договор с руската „Газпром“.

"Булгаргаз" дава за сравнение, усреднените цени на европейските газови пазари за доставки през април 2021 г., които са в размер на 17.80 EUR/MWh. От компанията казват, че тенденцията да продават природния газ на цена по-ниска от цените на европейските газови пазари продължава и през април 2021 г.

Коментари: 0