България започва COVID ваксинацията на 27 декември

Здравният министър подписа заповедта за началото на имунизационна кампания срещу коронавируса

България започва COVID ваксинацията на 27 декември

Снимка: Красимир Свраков

1536 ~ 1 мин. четене

На 27 декември стартира имунизационна кампания срещу COVID-19 на територията на цялата страна. Това гласи новата заповед на здравния министър Костадин Ангелов.

Ваксини срещу коронавирус

Кампанията се организира от регионалните здравни инспекции, а имунизациите се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи.

При необходимост в имунизационните екипи ще се включат и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ и здравните кабинети в детските градини и училищата или от други лечебни заведения.

Както по-рано бе обяснено, имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание. Кампанията трябва да започне приоритетно сред лица от целевите групи, определени с фази I-V на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

Според него първи ще бъдат имунизирани мeдицинcĸият пepcoнaл зa извънбoлничнa и бoлничнa пoмoщ, мeдицинcĸи cпeциaлиcти пo здpaвни гpижи, лeĸapи пo дeнтaлнa мeдицинa, фapмaцeвти, пoмoщниĸ-фapмaцeвти и дpyг пoмoщeн пepcoнaл.

Подкрепи Economic.bg