Бюджет 2016 няма да се актуализира, обеща Менда Стоянова

Преизпълнението на приходите ще отиде за покриване на дефицита

Бюджет 2016 няма да се актуализира, обеща Менда Стоянова
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
За актуализация на бюджета за 2016 г. не само не се мисли, но не се и налага. Това каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от „Фокус“. По нейните думи няма необходимост от допълнителни разходи, а преизпълнението на приходите ще отиде изцяло за покриване на бюджетния дефицит.

„Всичко, което ще бъде допълнително събрано и не е включено в разходната част на бюджет 2016 г. ще отиде за намаляване на дефицитите. Затова и се очаква нулев дефицит. Това е правилното поведение на едно правителство, още повече, когато то е в оставка“, заяви Менда Стоянова.

Такива обещания имаше и през миналата година, но финансовият министър Владислав Горанов изненада всички експерти като внесе актуализация заедно с предложението си за новия бюджет. Тогава той поиска да харчи повече заради европейските проекти и заради  недостигът на пари за заплати в министерствата.

Настоящата година ще е първата след 2008 г., когато бюджетът няма да завърши с дефицит. Последната прогноза на Министерството на финансите е, че бюджетът ще бъде балансиран, въпреки че при съставянето на бюджета за 2016 г. беше заложена „дупка“ от 1.8 млрд. лв.

Причината за подобрението се крие в по-добрата събираемост на данъчните и неданъчните приходи, но в по-голяма степен на неизпълнението на капиталовите разходи. Това неизпълнение пък се дължи на по-бавния старт на проектите, изпълнявани по новия програмен период. Също така се забави старта на някои от големите държавни инфраструктурни проекти заради съмнения в нагласени поръчки.

За 2017 г. обаче е предвидено отново да има дефицит, който по официални прогнози ще бъде 1.33 млрд. лв.
Коментари: 0