Черешопроизводителите пред фалит

Цената на плодовете ще остане висока през целия сезон

Черешопроизводителите пред фалит

Очертава се трудна година за производителите на плодове у нас. Много от черешовите дърветата са засегнати от слана, а на други плодовете ще бъдат напукани заради обилните дъждове през последните дни в цялата страна, коментират специалисти.

Заради проблемите цената на черешите ще остане висока през целия летен сезон. В Кюстендил, където е 1/3 от пазара на черешови насaждения у нас (7000 дка.), повечето дървета са измръзнали.

Заради проливните дъждове ситуацията е усложнена, в насажденията не може да се влиза с техника и да се опази това, което е останало. Така и здравите плодове ще бъдат повредени и некачествени като продукция”, отбелязва доц. д-р Илияна Кричкова, зам.- директор на Институт по земеделие – Кюстендил.

Черешопроизводителите в района са изправени пред фалит, а проблеми се очаква да има и с други плодове.

„95% от реколтата от череши е унищожена, при сливите – 100%, ябълките имат по нещо останало, прасковите нямат”, пояснява Кирил Димитров – производител на плодове.

За да получат стопаните компенсация от държавата, обаче се изисква продукцията да е унищожена на 100%.

В началото на другата седмица Сдружението на черешарите в Кюстендил ще обсъди какви мерки да предприемат. Те ще поискат от правителството и от фонд „Земеделие” еднократна помощ за щетите, заяви Ивайло Борисов, управител на „Булгарплод”, цитиран от БТВ.

Прясната череша, както и в момента, вероятно ще остане скъпо удоволствие за целия сезон. Най-приемливите цени на пазара са за гръцките череши, които се продават за около 4 лева. Има места, на които цената е около 8, а по пазарите в София стойността им достига дори 26 лева. 

Коментари: 0