COVID-19 попари търговията на дребно в ЕС

През март обемът на търговията на дребно пада с 10%

COVID-19 попари търговията на дребно в ЕС

Снимка: Unsplash

1544 ~ 2 мин. четене
Пандемията от коронавирус доведе до масови ограничения в социалния и икономически живот по света, като удари и търговията на дребно. Много магазини, чиято дейност се оказа от несъществено значение, дори бяха затворени. Най-силните спадове са регистрирани в сферата на текстил, дрехи и кожени изделия. 
Като цяло през март 2020 г. обемът на търговията на дребно в Европейския съюз (ЕС) е спаднал с 10% в сравнение с февруари 2020 г. и с 8% в сравнение с март 2019 г., сочи актуална статистика на Eurostat. 
Спадът в търговията на дребно в ЕС продължава и през април 2020 г., когато обемът е намалял с 11% в сравнение с март 2020 г. и с 18% в сравнение с април 2019 г.
На фона на масовите понижения има обаче и ръстове. Продажбата на храни, напитки и тютюн например бележат увеличение с 5% през март, което е значително по-голямо от обичайното от около 0.2%. След значителния подем в началото обемът на търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия се с 6% през април.
Слаб ръст от 1% през март се наблюдава и в продажбите на фармацевтични продукти и козметика, последван от 9% спад през април.
Именно супермаркетите и аптеките бяха сред съществените търговски обекти, които останаха отворени по време на ограниченията, за разлика от много други. Това се отрази видимо върху обемите на търговията на дребно по различни канали за дистрибуция през март и април 2020 г.
Какво още: 
  • Търговията на дребно с нехранителни продукти, с изключение на автомобилното гориво, е спаднала с 20% през март 2020 г. и с 15% през април 2020 г. И двете понижения са на база предходен месец. 
  • Най-силен спад е регистриран за текстил, дрехи и кожени изделия (-54% през март и -21% през април). 
  • Необичайно големи намаления са регистрирани и при закупуването на електрически продукти и мебели (-24% през март и -7% през април), както и на компютри, книги и подобни продукти (-27% през март и -4% през април). 
  • Продажбите на автомобилни горива се понижиха с 24% през март и с 25% през април.
Подкрепи Economic.bg