Curiosity засне дюни на Марс

Това е първото проучване на активни дюни на друга планета

Curiosity засне дюни на Марс

Космическият апарат Curiosity за пръв път достигна до марсиански дюни. Това е първото проучване на активни дюни на друга планета, пише изданието Popular Science. Дюните „Багнолд“ са разположени на северозападния край на планината Шарп. Те са с височина на двуетажна къща и все още са активни.

Сателитни изображения показват, че ветровете на Червената планета преместват дюните с до 90 сантиметра на година.

“Активни дюни досега не са посещавани другаде в Слънчевата система, освен на Земята,” посочва американската Национална космическа агенция (NASA).

Curiosity е не само първият марсиански апарат, достигнал до дюни, но и първият в историята на космическите изследвания.

Роувърът ще вземе проба от пясъка, за да го анализира в лабораторията на борда си. Сондата ще търси информация за състава на дюните и начина, по който вятърът ги формира.

“Тези дюни имат различен строеж от дюните на Земята,” казва Натан Бридж от екипа на Curiosity. “Вълните, образувани от пясъка са значително по-големи от тези на земните дюни и ние не знаем защо. Имаме модели, базирани на по-ниското атмосферно налягане. Необходима е по-висока скорост на вятъра, за да се преместят частици. Сега разполагаме с първата възможност за детайлни наблюдения,” изтъква ученият.

До момента основната цел на Curiosity бе да изследва планината Шарп, издигаща се на 5500-метрово възвишение в кратера Гейл.

Главната цел на Curiosity досега бе да изследва планината Шарп - 5500-метровото възвишение, което се издига в кратера Гейл. Апаратът ще проучи геоложките пластове на Шарп, търсейки данни за миналото на Червената планета.

Коментари: 0