ГЕРБ и БСП прехвърлят топката кой проваля приемането на Бюджет 2021

Заседанието на парламента пропадна заради липса на кворум

ГЕРБ и БСП прехвърлят топката кой проваля приемането на Бюджет 2021

Снимка: Красимир Свраков

536 ~ 2 мин. четене

ГЕРБ и БСП влязоха в задочен спор кой е виновен затова, че не се събра кворум за пленарно заседание днес, на което да се обсъди Бюджет 2021. 

Бюджет 2021

"Тази седмица трябваше да се гласуват данъчните закони, които са неотменна част ипрелюдия към бюджета за следващата година. Изключително важно е да гарантираме финансовата стабилност на системите, които гарантират здравното обслужване и дават гаранции за социална сигурност. Поведението на БСП не може да бъде определено като нормално, не им прави чест". Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, след като днес народните представители не събраха кворум за пленарно заседание. При регистрацията на депутатите БСП не влязоха в зала, но е „факт, че кворумът е ангажимент на управляващото мнозинство“, допълни Дариткова.

По думите й подобно поведение не прави чест и не може да бъде определено като нормално поведение на политици, които имат претенции да управляват страната.

Зам.-председателят на парламента Валери Симеонов нарече депутатите от БСП и ДПС „лицемерни политици“, които „отхвърлят всички аргументи“ и се заяждат „повърхностно“.

Припомняме, че миналата седмица Министерски съвет внесе в парламента законопроекта за Бюджет 2021, което от своя страна ядоса полицаите и пожарникарите, тъй като в бюджетната рамка не са удовлетворени исканията им и те започнаха протестни действия.

С промените в Закона за ДДС пък следва да се направят нужните промени в Наредба Н-18, както и да се направи поредния реверанс към ресторантьорите, разпореден от премиера Бойко Борисов, като се намали ставката ДДС от 20 на 9% и за храната, доставяна по домовете.

Минути по-късно от БСП организираха свой брифинг в Народното събрание, воден от депутата и зам.-председател на НС Кристиан Вигенин, на който той изрази категоричното мнение, че парламентът е изчерпан и политическата партия няма намерение да промени позицията си.

„Потвърждаваме нашата позиция, няма да участваме в регистрацията. Когато се стигне до приемането на бюджета, ще чуете нашата позиция по темата, но няма да бъдем част от тази агония в парламента“, заяви Вигенин и изтъкна, че отговорността за събиране на кворум е на управляващите.

Подкрепи Economic.bg