Държавните мъже с пожелания за благополучна нова година

Вижте какво казаха премиер, президент и патриарх за 2016 година

Държавните мъже с пожелания за благополучна нова година
5730 ~ 3 мин. четене
Една по-добра година пожела на българите премиерът Бойко Борисов. Той отправи поздравлението си през профила си във Фейсбук.

"Честита нова година! Бъдете живи и здрави. Пожелавам ви благополучие, късмет и щастие да ви съпътстват всеки ден. Изпратихме една година, наситена с много работа и нови предизвикателства. На фона на динамичните събития по света, страната ни остана стабилна. Осъществихме много проекти, поставихме основите на дългоочакваните реформи, но и отговорностите ни нараснаха значително. Нека 2016 година бъде по-добра за всички нас", гласи написаното от Борисов.


Време е политиците да изпълнят със съдържание думата „реформа“ - няма място за отлагане на промените и за половинчати решения нито в българското правосъдие, нито в здравеопазването, образованието или енергетиката. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в новогодишното си обръщение към българския народ.

В словото си Росен Плевнелиев подчертава, че с търпение и последователност ще изградим тази България, за която са мечтали дедите ни и каквато трябва да оставим за децата си. „Народът е жаден за справедливост и очаква реални резултати. В политиката компромисите понякога изглеждат трудни, друг път - ненужни, но от тях има смисъл, ако са насочени към голямата цел – народът да живее по-добре, а държавата ни да бъде модерна, социално отговорна и справедлива“, отбелязва президентът Плевнелиев. Държавният глава посочва, че обществото прекалено дълго е очаквало промяна и е било лъгано. „Голямата отговорност пред днешните политици е да отговорят на нетърпението с решителност, на недоверието - с честност, на задкулисието с морал“, посочва Росен Плевнелиев.

„Ние, българите, сме народ с богата история и здрави корени. Преминали сме през много изпитания и трудности и затова съм сигурен, че в новогодишната вечер гледаме към идващата година с оптимизъм и очакване, че тя ще бъде по-добра, по-спокойна, по-плодородна, че ще донесе здраве и надежда за всеки“, заявява държавният глава. Президентът подчертава, че успехите не идват лесно и веднага, а демокрацията трябва да се отстоява ежедневно и от всеки.

„Богатството се изработва с честен труд и добро образование. Важното сега е да не разпиляваме обществената енергия за промяна, а всеки един от нас да я насърчи и подкрепи“, апелира държавният глава. Според президента именно тази енергия за промяна е била демонстрирана при гласуването на националния референдум. „Трябва да подкрепим всяка възможност гражданите да бъдат активна част от намирането на решенията за държавата. Само така ще постигнем политическата стабилност, която търсим“, посочва Росен Плевнелиев.

В обръщението си президентът посочва, че доброто образование и международното сътрудничеството, а не изолацията, популизмът и национализмът са в основата на успеха в епоха на бурно развиващите се технологии, наука,  интернет, човешка мобилност. „Трябва и богатите и бедните, и силните и слабите да усетят прогреса“, заявява държавният глава.


"Настъпващата днес Нова година да бъде година на нашата още по-силна вяра, още по-крепка надежда и още по-дейна любов към Бога и към нашите ближни!" Това пожела патриарх Неофит в новогодишния молебен, отслужен в петък в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Патриархът отбеляза, че в първи ден от Новата година честваме паметта на един от най–прославените светци на Църквата – св. Василий Велики, архиепископ на Кесария Кападокийска, чието слово се разнася и днес по цялата земя и който с живота си, със своето смиреномъдрие, нестяжание и към всички проявяваща се любов и милосърдие, бе истински подражател на нашия Господ, оставяйки ни образец и пример за вярно следване на Христа и съвършен живот според спасителните Му заповеди. Образец и пример, който ни е особено нужен тъкмо днес, когато броят на жадните за Божието слово, на нуждаещите се от дом, от топлина и от човешко отношение става все по-голям.

"Затова, възлюбени, нека влезем и в тази Нова година, имайки пред очи примера на Великия Василий, и особено на Господа Иисуса Христа, Който "не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина…" (Мат. 20:28). И така, като се вдъхновяваме от Образеца на съвършенството, нека в предстоящата година и във всички години от нашия християнски живот, бъдем достойни подражатели и верни ученици на Христа и следовници на Неговия Велик светител", продължи патриархът.

 "Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честита, мирна и от Бога благословена 2016-та година!", пожела патриарх Неофит.

Подкрепи Economic.bg