Държавният дълг на Русия е „отрицателен“ за пръв път от 2014 г.

Страната е постигнала това чрез пестене и строга дългова политика, но за сметка на липсващи фискални стимули за икономическия растеж

Държавният дълг на Русия е „отрицателен“ за пръв път от 2014 г.

Снимка: Pixabay

Нетният държавен дълг на Русия се е понижил до „отрицателно“ равнище за пръв път от 2014 г. насам, след въвеждането на антируските санкции заради анексирането на Кримския полуостров и началото на поевтиняването на нефта, пише руската информационна агенция РБК. „Отрицателното ниво“ се дължи на факта, че правителствените депозити вече надхвърлят равнището на нетния държавен дълг на страната.

От средата на тази година държавният дълг в най-общия смисъл (вътрешните и външни дългове на федералното правителство, както и тези на регионите и общините) се е понижил под ликвидните активи на „разширеното правителство (федерално правителство, регионални и извънбюджетни държавни фондове“), показва информацията от руските финансово министерство и централна банка.

С други думи, ако на Русия изведнъж ѝ се наложи незабавно да погаси всичките си дългове, това би могло да стане за сметка само на правителствените депозити в централната и търговските банки.

Според изчисленията на руското икономическо министерство към 1 август тази година нетните активи на разширеното правителство (депозитите, от които са извадени дълговите задължения) са възлизали на 1.25% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) на Русия за 2019 г.

Липсата на нетен дълг на Русия отразява нейната уникалност сред пазарите на развиващите се страни, коментирал е главният анализатор на инвестиционната банка „БКС Премьер“ Антон Покатович. По думите му международните санкции и ниските цени на петрола са принудили правителството да трупа финансови запаси за черни дни и да поддържа строга дългова дисциплина. „Това, което беше направено в макроикономиката на Русия от 2014 до 2019 г., определено ще влезе в учебниците“, смята руският икономически министър Максим Орешкин.

Този строг подход обаче си има и друга страна – липса на фискални стимули за развитието на икономиката. През 2017 г. анализаторите на Sberbank CIB посочиха, че Русия може да увеличи общия си дълг с 50%, без да заплашва финансовата стабилност и по този начин частично да реши проблема с бавния икономически растеж.
Коментари: 0