Денков: Обмисляме новата учебна година да започне около 5-и септември

МОН обсъжда и извънредна ваканция, за да си починат учители и ученици от трудния период, в който са в момента

Денков: Обмисляме новата учебна година да започне около 5-и септември

Снимка: БТА

14560 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Обмисляме дали новата учебна година да започне по-рано, около 5-и септември. Докато зависи от мен, ваксините за учители и ученици ще бъдат доброволни. Учебната година очакваме да завърши по график. Това заяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков по БНТ.

Той допълни, че МОН трябва да обсъди със социалните партньори дали в някакъв момент да се даде ваканция, за да могат да си починат и учителите, и учениците от трудния период, в който са в момента.

Омикрон вълната ще донесе повече болни деца. Новото е, че всичко се развива много по-бързо. Обучението продължава в клас. Амбицията е да завършим срокът с децата в училище. В момента единственият голям риск е да не би да започнат много бързо да се пълнят болниците и интензивните легла", обясни Денков.

Според него новият план за справяне с пандемията е адекватен на сегашната ситуация и позволява спирането на присъствения учебен процес единствено там, където това наистина е необходимо.

"Логиката е, че ако има проблем с паралелка, с училище, се затваря локално, а не в цялата страна както преди. Имаше случаи на директори на училища, които казват: "При нас не е имало нито един заразен ученик или учител, а пък си седим затворени", каза още просветният министър.

Той отново напомни, че родителите разполагат с възможност да задържат детето си на онлайн обучение вкъщи, ако имат притеснения, свързани с вируса.

"Около 88% около Коледа бяха в училище. Сега малко повече са вкъщи, така че има някакъв уплах. Почти 50% от учителите са ваксинирани. Щадящите тестове успяват да предпазят от големи клъстери със заразяващи. Те са необходими, но не могат да решат изцяло проблемът. Според мен е по-добре да бъдат два пъти седмично, но към момента нямаме толкова тестове", добави той.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg