Девет европейски страни забраниха ГМО царевица

България все още без позиция за забраната на ГМ култури

Девет европейски страни забраниха ГМО царевица
4862 ~ 2 мин. четене

Девет страни от ЕС забраниха ГМ сортове царевица. България все още не се е възползвала от възможността за забрана на ГМ култури на географски принцип според новия Европейски регламент и политиката на българското правителството все още не е заявена официално.

От 2 април до 3 октомври 2015 г. страните членки на ЕС могат чрез официално становище до Европейската комисия да заявят забраната за отглеждане на генетично модифицирани култури на територията на страната. Всяка страна членка на ЕС има право да наложи забраната чрез изпращане на официално становище до ЕК.

Досега към ЕК официалните си становища за забрана на различни ГМ сортове царевица са подали Австрия, Италия, Франция, Германия, Северна Ирландия, Шотландия, Литва, Гърция, Латвия, Унгария. Към тях скоро ще се присъединят Люксембург и Уелс.

България не е в списъка на тези страни и правителството все още може да промени това в срок до 3 октомври 2015 г.

От сдружение "Агролинк" и коалиция „За да остане природа в България“ напомнят, че аргументите на МЗХ досега бяха свързани с поддържането на чист генофонд и генетични линии на български сортове царевица, наличието на рискове при използване на ГМО царевица, свързани с нарушаване на биоразнообразието на страната, и заплахи за селектираните местни сортове царевица и изменения на генетичния фонд на царевицата в страната.

Забраната на ГМ царевица MON810 през 2011 бе приета след едни от най-големите прояви на гражданското общество в България през 2010 – множество демонстрации, протести, събития и акции.

97% от българите са на мнение, че България трябва да продължи да отстоява, включително и пред Европейския съюз, съществуващите забрани за отглеждане на ГМО на нейна територия. Това показа последното изследване на общественото мнение, проведено от НЦИОМ през 2010. И тези нагласи не са променени.

В срок до 02.10.2015 г. се очаква официалното становище на многократното заявяваната воля и политика на правителството на България за забрана на ГМО в страната.

Подкрепи Economic.bg