Джорджия приключи с броенето и потвърди победата на Джо Байдън

Демократът води с на Тръмп с 12 284 гласа, сочат окончателните резултати

Джорджия приключи с броенето и потвърди победата на Джо Байдън

Снимка: БТА

620 ~ 2 мин. четене

Джорджия приключи одита на преброяването на бюлетините от изборите в САЩ на 3 ноември и потвърждава победата на Джо Байдън, пише CNN.

Демократът води с на Тръмп с 12 284 гласа, сочат окончателните резултати. Това е лек спад за Байдън в сравнение с резултатите от първото преброяване.

Длъжностни лица многократно са казвали, че одитът потвърждава, че не е имало широко разпространени измами или нередности на изборите.

Според федералното законодателство Джорджия трябва да удостовери резултатите си от изборите до петък.

„Първият исторически одит в Джорджия потвърди, че новата държавна система за гласуване със сигурни хартиени бюлетини отчита точно резултатите“, заяви държавният секретар на щата Брад Рафенспергер. „Това е признание за упоритата работа на нашите длъжностни лица от окръга и местните преброители, които бързо се заеха да изпълнят толкова важна задача за кратък период от време.“

Няма друг щат, в който загубата на Тръмп да е била усетена по-остро, отколкото в „червената“ Джорджия.

Бунтът на предградията срещу Тръмп в Атланта, съчетан с огромна избирателна активност сред чернокожите избиратели, засили подкрепата за Байдън в щата, надграждайки години на интензивна демократична организация за печеене на избиратели.

Директорът по комуникациите на кампанията на Байдън за Джорджия Джаклин Ротенберг заяви в четвъртък вечерта, че резултатът от преброяването „просто потвърди това, което вече знаехме: избирателите в Джорджия избраха Джо Байдън за следващия им президент“.

„Благодарни сме на изборните служители, доброволци и работници, че работиха извънредно и при безпрецедентни обстоятелства, за да завършат това преброяване като най-добрата форма на обществена услуга“, каза тя.

Президентът Доналд Тръмп продължи да публикува в туитър развенчана дезинформация относно използвания в държавата софтуер за гласуване и обяви преброяването като фалшив.

Габриел Стерлинг, мениджър за внедряване на системата за гласуване в Джорджия, обясни пред CNN в четвъртък, че „едно от основните неща, които търсите, когато правите този одит на ръка, е да се уверите, че елементите, които виждате на хартията , в бюлетината „съвпадат с това, което компютърът казва“.

При одита са бли открити допълнително повече от 5800 гласа, които не са били отчетени при първото преброяване, което даде 1400 нови гласа за Тръмп, който заяви, че откритията са доказателство за неправомерни действия. Държавните служители подчертаха, че това са грешки, причинени от човешка грешка, а не показателни за измама или подправяне на гласове.

Службата на Рафенспергер нарече разликата между резултатите от одита и оригиналните машинно преброени резултати „в рамките на очакваната граница на човешка грешка, която възниква при броене на бюлетините на ръка“.

Бен Адида - изпълнителният директор на избирателната организация с нестопанска цел VotingWorks, която подпомага Джорджия при одита, казва в изявление: „Първият одит в Джорджия успешно потвърди победителя и трябва да даде на избирателите повишено доверие в резултатите.“

Рафенспергер е подложен на обстрел както от страна на Тръмп, така и от заседаващите сенатори на държавната републиканска партия Дейвид Пердю и Кели Льофлер, които го призоваха да подаде оставка, след като фалшиво го обвини, че не е успял да „проведе честни и прозрачни избори“.

Подкрепи Economic.bg