ДНСК обжалва съдебното решение за продължаването на „Златен век“

Според институцията изграждането на небостъргача е в нарушение на материалния закон

ДНСК обжалва съдебното решение за продължаването на „Златен век“

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

1684 ~ 1 мин. четене

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е внесла касационна жалба пред Върховния административен съд (ВАС) относно решението на Административния съд в София да позволи дострояването на небостъргача „Златен век“.

Небостъргач Златен век

В края на юли софийският Административен съд отмени като незаконосъобразна заповедта на началника на ДНСК, с която бе наредено спиране на строежа на сградата на „Артекс инженеринг“ заради нарушения в изграждането на небостъргача. С въпросната заповед на ДНСК бе наредено и спирането на незаконен строеж на изкоп/насип в съседен имот за обществено обслужване, подземен гараж и трафопост.

В решението си от края на миналия месец Административен съд София реши, че няма никакви правни основания за разпореденото спиране на строежа на небостъргача в столичния квартал "Лозенец". В мотивите бе посочено също, че след презаверяването на разрешението за строеж започва да тече нов срок, а последната заповед на главния архитект на София Здравко Здравков е от 2018 г. Това означава, че десетгодишното разрешение за строеж изтича през 2028 г.

ДНСК обаче продължава да счита, че е нарушен материалният закон и обжалва тези изводи на съда с доказателствения материал по делото.

Чрез изявление до медиите от "Артекс" коментираха, че очакват ВАС да потвърди законността на строежа на "Златен век". Компанията посочва, че продължава да подкрепя усилията на правителството да се спазва българското законодателство и че очаква на позитивно съдебно решение. "В една правова държава законът следва да се изпълнява от всички нейни субекти, т.е. очаквахме ДНСК да се съобрази с решението на съда и да не обжалва едно толкова и недвусмислено от правна гледна точка решение", гласи част от становището на "Артекс".

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg